10 energiebesparende tips om thuis geld te besparen

We krijgen allemaal energierekeningen in de bus die er niet om liegen. Ze lijken iedere maand wel hoger te worden. Toch zijn er veel mogelijkheden om die rekeningen laag te houden, om groen te denken en een aantal eenvoudige maatregelen te treffen die je weinig moeite zullen kosten. Hiermee kun je de energierekening laag houden en geld overhouden voor andere leuke dingen. Uiteraard help je hiermee ook het milieu en heb je oog voor de toekomst van onze planeet. Hieronder tien tips om energie te besparen om de kosten van energie laag te houden. 

 

  1. Kies voor Smart Home-functies

Slimme huizen zorgen er niet alleen voor dat je zo comfortabel mogelijk woont, ze gaan ook slimmer om met jouw geld. Slimme luidsprekers helpen je de lichten te regelen als je ze een spraakopdracht geeft. Slimme deurbellen (met nachtzicht) houden het energieverbruik laag doordat ze werken met bewegingssensoren. Smart home apparaten zijn ontworpen om te besparen op energie en hierdoor blijft jouw energierekening laag. 

Denk ook bijvoorbeeld aan slimme gloeilampen en stopcontacten. Je kunt bijvoorbeeld ook sfeerverlichting aanbrengen om het energieverbruik te verminderen. Het zijn allemaal aanpassingen die ertoe leiden dat je energieverbruik omlaag zal gaan. Slimme thermostaten zijn ook erg handig om het energieverbruik laag te houden.

  1. Investeer in een mobiel zonnepaneel

Het liefste zou je natuurlijk dat gave Tesla-zonnedak willen hebben. Maar niet iedereen kan zich dit veroorloven. Maar jij kunt wel degelijk aan een schone toekomst werken met een eigen zonnepaneel. Deze kosten ongeveer gemiddeld honderd euro, waardoor je op een zonnige dag heerlijk je eigen energie kunt opwekken.

 

Het mooie hiervan is dat je niet verplicht bent om zo’n paneel op dak te plaatsen zodat je huis er lelijk uitziet. Je mag ze plaatsen waar jij maar wilt. Om bijvoorbeeld jouw telefoon of tablet mee op te laden of andere apparaten die niet veel energie nodig hebben. 

  1. Gebruik geen vaatwasser

Een manier om minder energie te verbruiken is om de vaatwasser niet meer te gebruiken. Je bespaart hierdoor op energie, op water en je hoeft geen afwastabletten meer te kopen. En wees eerlijk; vaak komt de vaat er nog vies uit ook en moet je het alsnog zelf doen. 

  1. Zet de temperatuurmeter van je boiler lager

Zet het vuur van je boiler lager en je energierekening vliegt naar beneden. Hiermee kun je gemakkelijk veel geld besparen. En je merkt het verschil niet eens. Voor het afwassen is het nog steeds een prima temperatuur, de vaat wordt evengoed blinkend schoon. Voor een warme douche is het ook nog steeds prima. Je bespaart hiermee ook enorm op het aantal liters water wat je per jaar verbruikt. Dit omdat je niet heel veel liters nodig hebt om deze nieuwe, lagere temperatuur te behalen. 

  1. Haal de stekkers uit het stopcontact

Het is even wennen maar als je het iedere dag doet, bespaar je er veel elektriciteit mee. Haal die stekkers uit het stopcontact als je een apparaat niet gebruikt. Het is een van de gemakkelijkste manier om te besparen op energie. Leer het jezelf aan en je zult zien dat je rekening voor energie omlaag zal vliegen.

Het kost even wat moeite om dit jezelf aan te leren maar het loont echt de moeite. Loop voordat je van huis weggaat even alles na. Je zult zien dat na verloop van tijd het je geen moeite meer kost. Wat overblijft is die veel lagere energierekening!

  1. Isoleer je huis

Je zult verbaasd zijn hoeveel warmte er wordt verspild in jouw huis. Warmte die door gaten en kieren naar buiten verdwijnt, maar waarvoor je wel energie gebruikt en betaalt. Je hebt een AC of centrale verwarming die dus eigenlijk meer energie verbruikt dan nodig is. Een manier om hierachter te komen is om samen met iemand anders een rondje om je huis te lopen. Gewapend met een föhn aan een verlengsnoer blaas je warme lucht tegen de ramen. Aan de andere kunt kan iemand nu voelen waar er warme lucht naar buiten komt. Als dit het geval is, betekent dit dat je op die plekken dus een gat of gaatjes hebt waar warme lucht naar buiten gaat. Je zult verbaasd zijn hoeveel van dit soort plekken er zich in jouw huis bevinden. Beneden rondom het huis, maar ook op de eerste en tweede verdieping. En heb je ook een garage waar je regelmatig de kachel opstookt, kijk hier ook eens goed na waar er warmte ontsnapt. Vervolgens kun je deze gaten gaan isoleren. Hiermee voorkom je dat er warmte ontsnapt en verbruik je minder energie. De rekening voor energie zal flink dalen.

  1. Koop een nieuwe douchekop

Dit is echt de beste tip die je maar kunt krijgen op het gebied van waterverspilling; koop een nieuwe, moderne douchekop. Er zijn douchekoppen verkrijgbaar waardoor je minder druk nodig hebt in je douchekop, maar hierdoor enorm veel water bespaart. 

Als je gemiddeld vijf tot zeven minuten doucht dan kun je met een nieuwe, moderne douchekop gemakkelijk twee liter besparen. Als je iedere dag doucht is dit 60 liter water per maand. Keer vier mensen is 240 liter water per maand. Dit levert een gigantische besparing op per maand aan energie en water. Een nieuwe douchekop betaalt zichzelf op deze manier terug.

  1. Geef warmte de ruimte

Als je een radiator of verwarming aan een muur hebt gemonteerd dan gaat er veel warmte verloren. Je verwarmt dan immers voor de helft de muur waar je niets aan hebt. Dan bevindt zich de warmtebron niet op de juiste plek en verbruik je onnodig veel energie. Dit leidt tot extra kosten die eigenlijk niet nodig zijn. Je kunt dit gemakkelijk testen door te voelen aan de muur waar de warmtebron vlakbij staat. Deze zal heel heet zijn. Deze energie, deze warmte wordt dus onnodig verstookt.

Een open warmtebron geeft je de mogelijkheid om de warmte te sturen in de richting waar jij dit echt nodig hebt. Eerst kun je het beste nagaan wat de meest ideale plek is om de warmtebron te positioneren. Denk goed na waar je wanneer de meeste warmte nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld de huiskamer zijn waar je als gezin ’s avonds televisie zit te kijken. In de avonduren koelt het buiten hard af en zit je stil voor de televisie. Dat is het moment dat je verwarming nodig hebt. Dan zou daar de warmtebron geplaatst moeten worden. Als het niet mogelijk is om de warmtebron te verplaatsen, kun je ook de kamerindeling veranderen. Je gaat dan bijvoorbeeld dichter bij de warmtebron zitten. Daardoor hoef je het ook minder warm te stoken en verbruik je minder energie.

  1. Investeer in een broodrooster

Magnetrons maken brood erg droog, dat is eigenlijk zonde. Ovens kun je ook gebruiken om brood heet te maken, alleen duurt het vaak alleen al tien minuten voordat de oven heet is. Dan heb je al veel energie verspilt.  En dan moet het opwarmen in de oven nog beginnen. Een broodroosteroven is eigenlijk de perfecte oplossing. Het brood droogt niet uit en je verbruikt met dit apparaat veel minder energie. Dit komt door zowel de lagere wattage als doordat het een veel kleiner apparaat is. 

  1. Zet jouw PC, TV en smartphone in de energiebesparende modus

Hoe vaak laad je jouw smartphone op? De term ‘laadangst’ bestaat echt; bij een melding dat mensen nog maar 15% of 20% stroom hebben worden ze bang dat deze uitvalt en moet de telefoon zo snel mogelijk op de lader. Als je energie wilt besparen met je apparaten, zet deze dan altijd in de energiebesparende modus. En zet Bluetooth uit. En of het nu gaat om jouw televisie, PC of smartphone, in de energiebesparende modus heb je ook nog steeds prima zicht. 

We zetten de display vaak in een helderdere stand dan de standaardmodus. Dit is echt niet nodig, sterker nodig, deze helderheid beschadigt onze ogen. Wat je kunt doen is iedere dag de helderheid van jouw apparaten een klein stukje verlagen, zodat je ogen er langzaam aan kunnen wennen. Je zult zien dat na verloop van tijd dit prima werkt. En daarmee bespaar je heel veel energie.

Zo kun je dus energie besparen

 

We leven in een milieubewuste wereld die oog heeft voor de toekomst van onze aarde. Door energie te besparen kun je actief deelnemen aan deze nieuwe milieubewuste wereld. En als je hiermee ook nog eens veel geld overhoudt in de maand dan is dit natuurlijk wel erg aantrekkelijk. Door anders om te gaan met energie ga je ook anders leven, je bent meer bewust van de wereld om je heen. Ook kun je hiermee een goed voorbeeld zijn voor je kinderen. Als je dit een leuk artikel vindt om te lezen, deel het dan op Facebook. Kun je jouw vrienden en familie ook op de hoogte stellen hoe zij op een gemakkelijke manier energie en geld kunnen besparen!