10 soorten voedsel wat je nooit in de magnetron mag stoppen
September 29, 2019- Author: kickass-living.nl |
- Last Updated: September 29, 2019
Er is geen twijfel over mogelijk dat de introductie van de magnetron het leven een stukje eenvoudiger heeft gemaakt. De magnetron kwam halverwege de jaren veertig op de markt dit waren overigens nog superzware en peperdure modellen die destijds op de markt kwamen. Pas in 1980 kreeg de magnetron zijn commerciële aantrekkingskracht en kwam toen pas echt van de grond.
Het handigste aspect van de magnetron is het opwarmen van eten en drinken. Wat vroeger 20 tot 30 minuten duurde in de oven of op het fornuis, wordt nu in enkele minuten in de magnetron opgewarmd. Er zijn heel veel dingen die je in de magnetron kunt bereiden. En hoewel het even duurt om bereiden in de magnetron onder de knie te krijgen, is dit wel de moeite waard om dit te leren. Zeker als je lange dagen maakt en toch graag een huisgemaakte maaltijd wilt aan het einde van de dag.
Voordat je besluit om eten in jouw magnetron te stoppen, is het wel belangrijk om te weten welk voedsel je wel en niet kunt bereiden in dit tijdbesparende apparaat. Hier zijn 10 soorten voedsel die je nooit in de magnetron mag stoppen.
Technisch gezien is er niets mis met chilipepers. Ze smaken geweldig, zijn te gebruiken in veel gerechten en zijn ongelofelijk veelzijdig. Eén ding waar je echter voorzichtig mee moet zijn, is dat deze pittige stukjes niet in de magnetron mogen exploderen. Deze pepers kunnen namelijk dampen gevuld met capsaicine afgeven wanneer deze heel heet worden zoals dit in een magnetron kan gebeuren. Capsaicine is de stof in paprika’s die bepaalt hoe pittig ze zijn en wanneer je ze verhit, geven ze dampen af. En als dit bijvoorbeeld in een magnetron gebeurt, dan is het net pepperspray die in je neus wordt gespoten.
Eieren kunnen prima in de magnetron, alleen niet als deze nog in de schaal zitten. Het wit en het eigeel kunnen prima in deze handige keukenmachine om ze op te warmen. De binnenkant van een ei kun je tot zeer hoge temperaturen verhitten en dan ontstaat er stoom. In een ei waar de schaal nog omheen zit, kan deze stoom niet weg en hierdoor kan het ei ontploffen. Niet alleen wordt het hierdoor een enorme puinhoop in de magnetron, het kan er zelfs voor zorgen dat de deur van de magnetron openklapt wat gevaarlijk kan zijn als er iemand net langsloopt.
Veel mensen houden ervan om verschillende soorten fruit in de magnetron te stoppen om als toetje op te warmen. Dit is meestal ook geen probleem. Echter, druiven vormen hierop een uitzondering. Druiven bevatten een hoog suikergehalte en dit kan ontbranden. De geleiachtige samenstelling kan de druiven zelfs veranderen in vurige kogels. Als je ze toch heel graag op wilt nemen in jouw toetje en in een magnetron wilt stoppen, is het een idee om de druiven in plakjes te snijden. Nog beter is om het risico helemaal niet te nemen.
Als je ooit hebt geprobeerd om vlees te ontdooien in de magnetron heb je gemerkt dat dit niet echt goed werkt. In plaats van dat het goed ontdooit begint het ongelijkmatig te garen. Dit heeft tot gevolg dat grote stukken van het vlees nog steeds nog bevroren zijn en sommige delen al gegaard zijn. Dit is niet alleen lelijk en onsmakelijk, maar het vormt ook een voedingsbodem voor bacteriën om te groeien.
We houden er allemaal van om restjes in de magnetron op te warmen en die romige gegratineerde aardappelen lijken de dag erna zelfs wel nog beter te smaken. Hoewel er niets mis is met het opwarmen met deze lekkernij, moet je wel goed nadenken over het koelproces. Heb je ze op het aanrecht laten staan tot ze af waren gekoeld tot kamertemperatuur voordat je ze in de koelkast hebt gezet? Of waren ze nog warm of zelfs heet toen je deze in de coolbox hebt gezet? Als je ze te lang laat afkoelen bij kamertemperatuur is er een kans dat je aardappelen een dosis botulisme in zich hebben. De magnetron heeft geen invloed op deze gif dus als je de restjes niet op de juiste manier hebt bewaard, kun je deze beter weggooien.
We kennen allemaal de gezondheidsvoordelen van champignons. Toch moet je heel voorzichtig zijn wanneer je ze opwarmt, omdat ze micro-organismen in een flits in zich op kunnen nemen en opkweken. Als je toch restjes wilt bewaren, zorg ervoor dat je dan de champignons na het koken zo snel mogelijk in de koelkast zet. Als je deze de dag erna koud wilt eten is dit het beste. Voor als je deze toch in de magnetron wilt opwarmen, zorg er dan voor dat je deze na het koken wel direct in de koelkast hebt bewaard.
Voedsel zoals hotdogs en ander verwerkt vlees mogen nooit in de magnetron worden opgewarmd. Dit voedsel bevat vaak een chemische cocktail van toevoegingen en conserveermiddelen die ongezond voedsel nog ongezonder maakt als je het in de magnetron stopt. Dit omdat de microgolven cholesterol kunnen bevatten wat kan oxideren. Na verloop van tijd kan dit tot hartaandoeningen leiden. Vermijd dit door verwerkt vlees niet in de magnetron te stoppen.
Rijst is poreus en hierdoor kunnen veel verborgen ziekteverwekkers zich in deze korrels bevinden. Terwijl koken in een pan bij rijst juist deze bacteriën en schimmels elimineert, doet de magnetron dit niet. Je kunt beter vasthouden aan ouderwetse rijstkokers voor je roerbak- en risottogerechten.
Dat broodje van gisteren smaakt toch weer heerlijk als je deze in de magnetron stopt toch? Toch is deze lekkere smaak van korte duur. Het is slechts even zacht, want zodra het begint af te koelen, verandert jouw brood in een steen. De hitte van de magnetron verandert de gluten-, zetmeel en suikermoleculen en het brood hard snel uit als het afkoelt. Stop daarom geen brood in de magnetron.
De meeste overbleven gerechten kunnen enkele dagen in de koelkast worden bewaard en daarna in de magnetron weer worden opgewarmd. Er ontstaat wel een probleem als je een gerecht gaat opwarmen dat al eerder is opgewarmd. Elke keer als een gerecht wordt opgewarmd groeien de bacteriën en verandert de textuur en smaak van het gerecht. Je moet voorkomen dat je voedsel meer dan één keer opwarmt. Dit staat los van de manier van opwarmen. Van de verschillende manieren van opwarmen is eigenlijk de magnetron de ergste, omdat het verwarmingsproces onregelmatig is, wat betekent dat de bacteriën nog sneller zullen gaan groeien.
Als je twijfelt aan het koken of opwarmen in de magnetron, blijf dan lekker koken op dezelfde manier zoals je oma dit vroeger deed. Dan gaat het altijd goed.