10 tips om je huis stofvrij te maken

Niemand ziet graag een opeenhoping van stof in zijn huis. En hoewel afstoffen niet de meest opwindende klus in het huishouden is, is het wel belangrijk om op de hoogte te blijven over wat er speelt op het gebied van stof. Als je veel stof in huis hebt, dan ziet dit er niet alleen vies uit, het kan ook een serieuze impact hebben op mensen die hier last van hebben. Bijvoorbeeld mensen die last hebben van astma of een allergie. Gelukkig wordt er niet van je verwacht om alle dingen iedere dag stofvrij te houden. Toch zijn er gelukkig een aantal tips en trucks om goed om gaan met stof in jouw huis. De volgende tips gaan jou helpen om jouw huis stofvrij te houden!

 

Vind de perfecte stofdoek

Als je aan afstoffen denkt, dan is de kans groot dat je aan het stereotype schoonmaakster denkt met haar stofdoek. Na onderzoek is echter gebleken dat de traditionele stofdoek het stof alleen maar voortduwt en deze niet goed tot zich neemt. Gebruik dan ook een microvezeldoek om ervoor te zorgen dat er echt afscheid genomen wordt van die vervelende stukjes stof die in je huis rondhangen. Microvezeldoeken zijn gemaakt van een speciaal soort materiaal die het stof echt opneemt in plaats van een stofdoek die het stof alleen maar voortduwt. Haal het stof weg met deze doek en gooi deze daarna in de wasmachine.

 

Gebruik een stofzuiger van topkwaliteit

Als er langere tijd bouwwerkzaamheden zijn geweest rond je huis is de kans groot dat er zich veel stof in je huis bevindt. Zeker in dit soort situaties, waarbij een goede stofzuiger nodig is, is het raadzaam om een goede stofzuiger te gebruiken. Als je nog geen goede hebt, schaf er eentje aan. Bijvoorbeeld een robotstofzuiger van topkwaliteit haalt systematisch het stof weg uit je huis en je zult het verschil merken. Om ook op lastige, kleine plekken te komen in je huis waar ook stof ligt, is het handig om ook te kunnen beschikken over een stofzuiger die je makkelijk met de hand kunt bedienen. Hierdoor word je leven een stuk gemakkelijker.

Houd een goede luchtcirculatie in stand

Stof ligt heel vaak in kamers waar weinig activiteit is. Daarom is het verstandig om de hele dag een airconditioner aan te zetten. Met dit systeem kun je de lucht in alle kamers de hele dag door circuleren. Zorg er wel voor dat je het filter van de airconditioning-unit regelmatig controleert. Een opeenhoping van stof in het filter kan voor zeer vuile lucht zorgen.

Als je geen airconditioning hebt, kun je ook gebruik maken van een ventilator met hoge snelheid. Dit bespaart geld en doet hetzelfde werk.

 

Gebruik een luchtreiniger

Over vuile lucht gesproken, een van de meest bekende manieren om het probleem van stof aan te pakken is gebruik te maken van een luchtreiniger. Luchtreinigers worden meestal gebruikt bij mensen met allergieën. Dit slimme apparaat filtert de lucht en haalt deeltjes eruit die voor mensen lastig kunnen zijn. Door een luchtreiniger in een ruimte zijn werk te laten doen, kun je het probleem van te veel stof meteen aanpakken. Hierdoor kun je weer zuiver en zorgeloos ademhalen.

 

Reinig de tapijten

Als je echt last hebt van stof is het verstandig om tapijtvloeren en tapijten weg te doen. Tapijt is dol op stof. Toch is dit best zonde, als je huis al ingericht is met een tapijtvloer of tapijten. Schoonmaken van een tapijtvloer of tapijten is ook een goede optie. Een hoogwaardige tapijtreiniger biedt dan uitkomst. Deze is ontworpen om zich diep in de vezels van het tapijt te graven en al het stof eruit te halen. Naast het regelmatig inzetten van de tapijtreiniger is het wekelijks inzetten van een normale stofzuiger ook aan te raden.

Als je toch besluit om afscheid te nemen van een tapijtvloer en je huis een complete opknapbeurt te geven, let dan goed op de keuze van het materiaal. Bijvoorbeeld tegels, vinyl en hardhout zijn verstandige keuzes als je snel last hebt van stof. Deze vloeren zijn overigens beschikbaar in vele kleuren en patronen, zodat je nog steeds jouw persoonlijke tintje aan de vloer mee kunt geven.

Reinig altijd van boven naar beneden

 

Het lijkt misschien erg voor de hand liggend, maar vrijwel iedereen maakt weleens te gehaast schoon. Los van het gehaast schoonmaken is het ook belangrijk om van boven naar beneden schoon te maken. Hierdoor hoef je jezelf nooit druk te maken of je alles wel hebt schoon gemaakt, je komt vanzelf op het punt beneden, waar eventueel wat stof of vuil opgevallen is. Je begint gewoon met het hoogste punt, zoals een hoge plank of het aanrecht en werk vervolgens naar beneden richting de vloer. Op het laatste stukje zal dan waarschijnlijk het meeste vuil liggen. Zo werk je geordend en vergeet je niets.

 

Ruim regelmatig op

 

Voorwerpen die op de schoorsteenmantel staan, zijn grotere vuilverzamelaars dan je denkt. Natuurlijk heb je een aantal voorwerpen die je dierbaar zijn en die gewoon moeten blijven staan. Maar kijk eens kritisch naar alle spullen en vraag jezelf af wat er weggegooid kan worden. Hierdoor krijgen de voorwerpen waar je echt om geeft alle aandacht en hoef je ook minder af te stoffen. Je zou er zelfs ook voor kunnen kiezen om de voorwerpen te verkopen waar je eigenlijk niet zoveel mee hebt of kunnen schenken aan een goed doel. Een win-win-win situatie dus.

 

Zorg altijd voor schone lakens

 

Het is misschien een lugubere gedachte, maar huisstofmijt is dol op lakens. Dit komt omdat ze vol zitten met dode huidcellen en andere restjes die mensen achterlaten. Dit is de reden waarom je lakens regelmatig moet wassen om deze schoon en fris te houden. Aan te raden is om dit één keer per week te doen, dit geldt voor lakens en kussenslopen. Voor dekbedden is één keer per maand voldoende. Dit lijkt in het begin wat veel, maar zodra je het verschil merkt in luchtkwaliteit, wil je nooit meer anders. Ook de mindere hoeveelheid stof zal je op gaan vallen zodra je beddengoed vaker gaat wassen. Zeker als je dit wassen tot een routine onderdeel kunt maken van je huishouden, zul je merken dat eigenlijk vrijwel geen moeite kost. En natuurlijk is er dat heerlijke gevoel om weer in een schoon bed te stappen.

Neem dingen mee naar buiten

 

Items die tegen een stootje kunnen zoals vloerkleden en matten, kun je het beste eerst mee naar buiten nemen. Door ze rond te zwaaien en erop te slaan vliegt de stof ervan af. Door dit buiten te doen hou je de stof ook buiten en belandt deze niet meer binnen. Door dit consequent te doen kun je heel veel stof buiten de deur houden. 

Stof van matten en kleden afslaan is ook nog eens een geweldige armtraining. Hierdoor hoef je die avond niet meer naar de sportschool, maar heb je jouw training thuis al gedaan.

 

Denk aan de hygiëne van je huisdieren

 

Dit is een speciale tip voor huisdiereigenaren. Natuurlijk hou je heel veel van je huisdier, maar ben je wel bewust dat ze heel veel stof en vuil in huis brengen. Niet alleen via hun poten als je net een rondje door het bos bent geweest, maar ook in hun vacht bevindt zich vuil en stof. Om dit niet te veel mee te nemen in huis is het verstandig om jouw huisdier regelmatig te wassen met een huisdiervriendelijke shampoo. Hier worden ze lekker schoon van en ruiken ze heerlijk. En je wast meteen het vuil en stof eruit. Door de hygiëne van je huisdieren op deze manier goed te bewaken, komt er veel minder stof en vuil je huis binnen.

Wat is stof eigenlijk

 

Stof dat zich in huis bevindt bestaat uit heel veel materialen. Uit onderzoek is gebleken dat 70% tot 80% van het stof in onze huizen van onze huid afkomstig is. Maar ook van materialen zoals haar, textielvezels, aarde, papiervezels en plantenpollen dragen bij tot de opbouw van stof.

 

Waar kun je stofophoping vinden

 

Sommige delen van het huis zullen stoffiger zijn dan andere delen. De volgende objecten en plaatsen zijn vatbaar voor stof:

 

  • Lampenkappen en plafond ventilatoren
  • Elektronica zoals tv’s en radio’s
  • De bovenkant van toonbanken, planten, deuren, ramen etc.
  • Vitrage en gordijnen

 

Hoe kan ik slim omgaan met stof in mijn drukke leven

 

We begrijpen heel goed dat je met jouw drukke (sociale) leven soms weinig tijd hebt om het huis schoon te maken en stofvrij te houden. Als je geen schoonmaker hebt, dan is het belangrijk om toch iedere week tijd vrij te maken voor het huishouden. Afstoffen is geen taak die je iedere dag hoeft te doen, zeker niet als je al onze tips hebt opgevolgd die wij hier hebben genoemd. Helaas kan stof nooit voor eeuwig worden verwijderd en komt het steeds weer terug. Je zult hier dus altijd werk aan hebben. Toch heb je niet langer dan een uur nodig om je huis af te stoffen. Dus even geen televisiekijken dat uurtje, maar aan de slag dus! 

Als je eenmaal door hebt hoe gemakkelijk afstoffen is, kun je een schema maken met vaste tijden per week om af te gaan stoffen. Dit hoeft helemaal niet saai te zijn want met een lekker muziekje aan, kun je er zelfs nog even bij dansen terwijl je afscheid neemt van huisstofmijt. 

Pronk met je mooie huis

 

Als je een vies huis hebt, ga je niet snel een feestje organiseren. Want je schaamt jezelf voor een vies huis en wilt hier niet op worden beoordeeld. Niet alleen dit punt speelt mee bij een huis vol stof, het is ook bewezen dat een rommelig huis de geestelijke gezondheid en de productiviteit beïnvloed. Alleen hier al door is het duidelijk dat afstoffen beter is dan niet afstoffen. Voor je het weet heb je een prachtig, stofvrij huis wat onder tot boven blinkend schoon is. Al je vrienden en familie willen schoonmaaktips van je hebben en weten hoe je dit hebt gedaan. Je kunt ze deze tips geven en vertellen dat het eigenlijk heel simpel is.

Je huis is een investering waar je trots op kunt zijn, dus houdt het schoon en je kunt het dagelijks aan iedereen laten zien. Er zal geen ongemakkelijk gekuch meer zijn van iemand met een allergie. Ook zal er nooit meer iemand zijn die ongemakkelijk lang naar een stoffige plank zit te staren.