10 zeer effectieve fitnesstips voor beginners

Het duurt ongeveer drie weken om een gewoonte te creëren, dus als je 21 dagen sport, wordt de sportschool een deel van je leven. Maar de eerste drie weken zijn meestal het moeilijkste. Het is ook best pittig om met gewichten te gaan werken, deze oefeningen lijken op het oog ook best saai.

Om te voorkomen dat je het opgeeft, hebben we tien handige tips voor je. Deze suggesties zullen ervoor zorgen dat je verliefd wordt op fitness. Maar deze tips hebben ook als doel dat je niet geblesseerd gaat raken en oog houdt voor je sociale omgeving.

 

  1. Train met vrienden

Als je met bepaalde vrienden graag tijd doorbrengt in het café, is het raadzaam om juist deze vrienden mee te nemen naar de sportschool. Je kunt natuurlijk geen alcohol drinken in de sportschool, maar je kunt hier wel lekker bijkletsen. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de sportschool geen hangplek wordt met je vrienden, dat zal namelijk de andere leden gaan irriteren. En als je toch ergens staat te kletsen, zorg er dan voor dat je nooit iemand in de weg staat of zit. Hou ook niet onnodig apparaten bezet die andere leden ook graag willen gebruiken.

10 zeer effectieve fitnesstips voor beginners
  1. Kies de juiste sportschool

Je moet even je hersenen stimuleren om verliefd te kunnen worden op de sportschool. De sportschool dat je uitkiest om te gaan sporten heeft hier een beslissende invloed op. Dus doe goed onderzoek. Als je de verkeerde sportschool kiest, zul je al na een paar minuten merken dat je hier niet thuishoort. Loop eerst eens ergens binnen en kijk of je jezelf er thuis voelt. Controleer of het schoon is en of het fris ruikt. Zeker als je zware gewichten gaat heffen, is frisse lucht echt wel vereist.

Controleer ook of de sportschool die je op het oog hebt wel de apparaten heeft waar je naar op zoek bent. Sommige sportscholen zijn gericht op mensen die willen afvallen, hier zullen fietsen en loopbanden te vinden zijn, fitnessapparatuur dus. Sportscholen die echter gericht zijn op bodybuilders, hebben vaak geen grote verzameling van dit soort apparatuur. 

Bovendien wil je misschien ook even rondlopen om te kijken wat voor mensen er rondlopen in de sportschool. En hiermee bedoelen we dus vrouwen. Als de sportschool vol zit met mooie fitnessmodellen, kun je hier tijdens het sporten natuurlijk wel van genieten. En het zal een goede invloed hebben op jouw prestaties, je gaat harder trainen om deze vrouwen te laten zien wat voor alfamannetje jij bent.

 

  1. Start niet te snel met grote gewichten

Je kunt in het begin natuurlijk niet concurreren met de echte sportschoolfanaten. Probeer het gewicht wat zij tillen dan ook niet meteen te gaan evenaren. Je kunt jezelf natuurlijk altijd voor schut zetten door dit wel te gaan doen en te falen, maar je kunt hierdoor ook nog eens een ernstige blessure oplopen. In het gunstigste geval krijg je spierpijn waardoor je een paar dag niet kunt tillen.

Ons advies is om langzaam te beginnen. In plaats van slechts een paar keer met grote gewichten te gaan trainen, is het verstandig om met minder zware gewichten wat vaker te gaan trainen. Op deze manier is de kans op blessures veel kleiner zijn en heb je vrijwel hetzelfde resultaat. Je spieren worden sowieso groter en steviger, daar bestaat geen enkele twijfel over.

Naarmate je steeds sterker wordt, moet je het gewicht wat je pusht gaan vergroten. Besef je wel dat dit een langzaam proces is. Je kunt het niet versnellen. Hierdoor duurt het maanden voordat je bijvoorbeeld het maximale gewicht kunt pushen op een apparaat. Gebruik ook best fitnesshandschoenen zodat je een goeie grip hebt tijdens het tillen van de gewichten.

10 zeer effectieve fitnesstips voor beginners
  1. Goed opwarmen

De grootste zorg die je als nieuweling hebt, is om geblesseerd te raken. En die zorg is terecht. Je hebt immers nog nooit eerder aan fitness gedaan. Hierdoor kan er gemakkelijk iets misgaan. Een goede manier om blessures te voorkomen is om voor ieder training goed op te warmen. Op deze manier zorg je ervoor dat het bloed door je spieren en gewrichten stroomt en het bloed alle voedingstoffen krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren. Een paar minuten op de stepper of de crosstrainer zijn hier ideaal voor.

 

  1. Wees geen beterweter

Etiquette zijn belangrijk in de sportschool. Je bent vrij om vrienden te maken in de sportschool, maar ga mensen niet irriteren. Wees niet het slimste jongetje uit de klas die iedereen fitnessadvies gaat geven, ook niet als er om jouw mening wordt gevraagd. En ga zeker geen advies geven aan ervaren jongens die al veel langer trainen dan jij. Hierdoor kunnen ze zich ernstig beledigd voelen. Ze hebben alles bereikt zonder jouw goede tips, dus ze zullen deze ook hoogstwaarschijnlijk in de toekomst niet nodig hebben.

Als je eenmaal veel ervaring hebt opgedaan met fitness, hoef je dit niet te delen met andere mensen in de sportschool. Zelfs als je nieuwe mensen in sportschool ziet, moet je niet ongevraagd tips gaan geven. Adviezen moet je wel geven als iemand op het punt staat om zichzelf te gaan blesseren, dan moet je natuurlijk wel even ingrijpen.

10 zeer effectieve fitnesstips voor beginners
  1. Zorg voor je hygiëne 

Zorg tijdens het sporten voor een goede hygiëne. Dit is wat iedereen van elkaar verwacht in de sportschool. Maar dit gaat niet alleen maar over het dragen van schone kleding en het gebruiken van een anti-transpirant. Het gaat ook over het reinigen van de apparaten als je deze hebt gebruikt.

Niemand vindt het fijn als je wilt sporten op een apparaat en er nog zweetdruppels van een ander opzitten. Maak deze dan ook even netjes schoon en droog het apparaat even af met een handdoek zodat de volgende ook weer lekker fris kan sporten.

 

  1. Bezet een machine niet te lang

Je hebt de sportschool niet alleen voor jezelf. Andere leden hebben net zo veel recht om op de apparaten te gaan sporten. Een klassieke gewichtstraining van 10-12 herhalingen kost minder dan 20 seconden om uit te voeren, toch doen veel mensen veel en veel langer over deze training. Wanneer je klaar bent met een set, loop weg en maak ruimte voor de volgende die hier gebruik van wil maken.

10 zeer effectieve fitnesstips voor beginners
  1. Plaats de halters terug waar deze thuishoren


Deze regel geldt eigenlijk voor ieder item in de sportschool; breng het terug waar je het vandaan hebt gehaald. Dit is niet alleen prettig zodat iedereen erover kan beschikken, maar ook voor de veiligheid is dit een belangrijk aandachtspunt. 

Het is zo dat veel muren in de sportschool zijn voorzien van spiegels. Hierdoor kunnen mensen zichzelf bekijken tijdens het sporten. Hierdoor gaan ze hun eigen lichaam bewonderen en maken ze selfies tussen de sets door. Hierdoor zijn ze zoveel met zichzelf bezig, dat ze geen oog meer hebben voor de vloer. Als hier halters op rondslingeren zullen ze hier gemakkelijk overheen struikelen. Breng dan ook altijd de halters terug naar het halterrek. Dit is veilig en het bespaart mensen tijd. 

 

  1. Kies een handig tijdstip om te gaan sporten

Hou goed de openingstijden van de sportschool in de gaten. De sportschool heeft vaste openingstijden en deze moet je respecteren. De mensen die in de sportschool werken vinden het echt niet erg als je een paar minuten langer blijft, maar vergeet niet dat zij ook een privéleven hebben. 

Als ze het echt zat zijn, zullen ze je er echt wel uitvegen. Dit is niet alleen sociaal ongemakkelijk, het zorgt er ook voor dat je de trainingssessie af moet breken waar je mee bezig bent. Ons advies is dan ook om goed de tijden in de gaten te houden wanneer de sportschool sluit. Dan heb je er zelf geen last van, maar ook de medewerkers van de sportschool niet als je nog te laat bezig bent met sporten.

10 zeer effectieve fitnesstips voor beginners
  1. Wees voorzichtig met supplementen


Sommige sportscholen verkopen supplementen. Zij zullen niet blij zijn als jij jouw eigen shakes gaat mixen in de sportschool. En zelfs als ze dit wel toelaten, zullen ze zeker niet blij zijn als je morst met jouw shake. Dus wees voorzichtig met shakes in de sportschool.

Wees ook voorzichtig met het praten over steroïden. Veel mensen hebben ze al eens geprobeerd, maar dit betekent niet dat mensen er ook over willen praten. Zeker niet als het vreemden zijn. En omdat steroïden illegaal zijn, kun je in ernstige problemen komen als je probeert om deze te kopen.

Natuurlijk is er ook nog het gezondheidsaspect, ze kunnen je lichaam volledig verpesten. Hou het dan ook bij wettelijke supplementen zoals weiproteinepoeders, BCAA , caffeinepillen en creatine. Gebruik geen reactoren.