20 super eenvoudige manieren om water te besparen

We hebben ontzettend veel geluk dat we hier de beschikking hebben over vers, schoon stromend water. Toch verspillen we met elkaar iedere dag grote hoeveelheden water. Water is de levensader van ons bestaan, toch is er maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar. Waar we van drinken, waarmee we onszelf wassen, onze kleding kunnen reinigen en nog veel meer. Water wordt ook veel gebruikt door fabrieken. Voor het maken van 1 smartphone bijvoorbeeld heb je al 22.454 liter water nodig. Met dit in onze gedachten, zullen we bewuster om moeten gaan met water. Door bijvoorbeeld kranen sneller uit te zetten. Maar ook door een slim sprinklersysteem te gebruiken die zichzelf in- en uit kan schakelen. Ook door een vegetarisch dieet te volgen kun je water besparen, maar zeker ook gewoon door minder vaak te douchen. Hieronder hebben 20 supereenvoudige manieren voor je op een rijtje gezet om water te besparen. Zodat we kunnen blijven profiteren van deze verbazingwekkende, natuurlijke vloeistof.

water besparen
  1. Kook alleen wat je nodig hebt

Zorg ervoor dat je alleen water kookt voor de hoeveelheid die je echt nodig hebt. Door voedsel in kleinere hoeveelheden te koken, voorkom je dat voedingsstoffen ontsnappen. Daarnaast bespaar je ook nog eens energie doordat je niet een hele grote pan hoeft te verwarmen. Het is dus een win-win situatie voor je energierekening, voor je gezondheid en voor je watergebruik.

 

  1. Zorg ervoor dat je altijd een volle schommel was draait

Als je jouw wasmachine iedere wasbeurt niet helemaal volstopt verbruik je onnodig veel water en energie. Gebruik je wasmachine dan ook als het echt nodig is. Bewaar kleding totdat dit echt een wasbeurt nodig heeft en draai ook af en toe koele wasbeurten, bijvoorbeeld bij donkere was.

 

  1. Repareer defecte kranen

Als je in huis een lekke kraan of radiator hebt, betekent dit dat je onnodig water verspilt. Hierdoor loopt ook nog eens je waterrekening onnodig hoog op. Maak deze kraan of radiator zelf of schakel een goede loodgieter in. Hiermee steun je ook nog eens een lokaal bedrijf en ben je bewust bezig om water te besparen. 

defecte kranen
  1. Word vegetariër

Of eet op zijn minst minder vlees. Het gaan volgen van een vegetarisch dieet kan je waterverbruik met 36% verminderen. Dit komt omdat de vlees- en zuivelindustrie grote verbruikers van water zijn. Denk ook maar eens aan al dat water wat nodig is om al dat vee in leven te houden. Ook om voer te produceren is heel veel water nodig. Als het niet mogelijk is om volledig vegetarisch te gaan, probeer dan om je vlees- en zuivelinname te verminderen. Kleine, eenvoudige wijzigingen in je dieet kunnen een grote impact hebben op jouw watervoetafdruk.

 

  1. Profiteer van regenwater

Regenwater is een grote troef waar we met elkaar nog veel meer van kunnen profiteren. Als je een waterpomp in je tuin of in de buurt van je huis installeert, kun je regenwater verzamelen en bijvoorbeeld gebruiken om de planten water te geven. Het is de perfecte manier om te recyclen. 

 

  1. Investeer in een vaatwasser

Ja, we moedigen u actief aan om in een vaatwasser te investeren. Hoewel ze elektriciteit gebruiken om te draaien, gebruiken ze veel minder water in vergelijking met handmatig afwassen. Zorg er echter wel voor dat je het apparaat goed vult voordat je deze aanzet. In plaats van een halfgevulde vaatwasser, want daarmee zou je juist weer water verspillen. Met een vaatwasser bespaar je niet alleen water, maar ook nog eens tijd.

investeer in vaatwasser
  1. Vul de kom met water en laat de kraan niet lopen

Als je niet in een vaatwasser kunt investeren, zijn er dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je water bespaart bij het afwassen. Vul alleen de kom met water in plaats van constant de kraan te laten lopen tijdens de afwas. Dit is een ongelooflijke verspilling van water en je zult merken dat door deze verspilling de rekening voor water omhoog zal schieten. Probeer de kom ook niet te vol te zetten. In een halvolle gootsteen kun je alles veel effectiever afwassen.

 

  1. Douche minder

We houden er allemaal van om schoon te zijn en fris te ruiken. Maar te vaak douchen is ook weer te veel van het goede. Probeer af te zien van een paar douches per week. Je zult een enorme verandering zien van het waterverbruik. Schoon zijn is belangrijk, maar een paar keer minder douchen in de week ga je echt niet merken. Als dit niet mogelijk is, beperk dan de tijd onder de douche tot minder dan vijf minuten. Ook hiermee zul je verrast zijn hoeveel water en geld dit bespaart. Als je een wat oudere douchekop hebt, is het misschien verstandig om eens te denken aan een energiezuinige douchekop.

 

  1. Neem een kleiner gazon

Hete zomers kunnen ervoor zorgen dat onze tuinen uitdrogen en het is belangrijk dat we dit ecosysteem voor de natuur onderhouden, dus gazononderhoud is van vitaal belang. Een groot gazon vereist echter een enorme hoeveelheid werk en water. Dit kost tijd en moeite, maar heeft ook een enorme impact op het waterverbruik. Een oplossing hiervoor is om je gazongrootte te verkleinen. Dit betekent dat je gazononderhoud eenvoudiger wordt en minder lastig. Hierdoor hoeft je sprinklersysteem ook niet zo hard te werken.

sprinklersysteem
  1. Trek minder vaak door

Het staat er echt. Trek minder vaak door op de WC. Als je iedere keer als je naar de WC gaat doorspoelt, dan verbruik je hiermee enorm veel water. Probeer het aantal keren dat je doortrekt te verminderen en je zult hiermee enorm veel water besparen. Het is een idee om een kaart in de WC op te hangen waarop je kunt aangeven wanneer je hebt doorgetrokken op de WC. Hiermee kun je in de gaten houden dat dit wel vaak genoeg gebeurt. 

 

  1. Energiezuinig doortrekken

Als je wel bij ieder bezoek aan het toilet graag wilt doorspoelen kun je ook kiezen voor een energiezuinig systeem in jouw toilet. Hierbij spoel je minder water mee bij het plassen en wat meer water bij de grote boodschap.

 

  1. Gebruik water wat je overhoudt voor uw planten

Houd een emmer bij de hand tijdens het wassen, zodat je hierin het restwater op kunt vangen. Dat is beter dan dat dit water door de afvoer stroomt. Dit restwater kun je dan bijvoorbeeld nog goed gebruiken voor de tuin. Pastawater is ook water wat je na het afgieten nog goed kunt hergebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven. Giet het eenvoudigweg terug in de pan en gebruik het weer op een later moment. Hergebruiken van water is op deze manier zinvol en hiermee kun je een positieve invloed uitoefenen op het milieu.

water voor je planten
  1. Geef planten op een gunstig moment water

Met al het water dat je bespaard voor de tuin, is het belangrijk om te weten wanneer je dit het beste kunt geven. Geef de planten ’s morgens vroeg of juist laat in de avond water, wanneer er minder direct zonlicht en warmte is. Hierdoor verdampt het water minder snel en hebben de planten meer gelegenheid om dit op te nemen. De planten zullen je dankbaar zijn voor deze manier van water geven. En geef dat restwater wat je opvangt na het koken maar aan de planten in de zomer, zodat je naast de planten ook de dieren en insecten blij kunt maken.

 

  1. Gebruik een sprinklersysteem, geen slang

Een geautomatiseerd slim sproeisysteem kan ervoor zorgen dat je gazon en de planten de liefde ontvangen die ze nodig hebben. Ook kun je uiteraard voor het water geven een tuinslang gebruiken. Slimme sproeisystemen hebben verschillende instellingen zodat je kunt kiezen voor de ideale afstelling, dit om het meeste rendement uit uw water te halen en zo min mogelijk te verspillen.

 

  1. Koop een slimme watermeter

Het bijhouden van je watergebruik is een geweldige manier om te zien wanneer je het meeste water verbruikt gedurende de dag en de week. Hierdoor kun je ook zien waar je handige wijzigingen aan kunt brengen. Als je kinderen hebt, is dit een prachtige manier om ze bij het verbruik van water te betrekken en visueel te kunnen laten zien hoeveel water we dagelijks verbruiken. 

water sproeier
  1. Hergebruik je handdoeken

Handdoeken zijn groot en om deze te wassen wordt veel water verbruikt. We wassen onze handdoeken echter veel vaker dan zou moeten en zouden deze eigenlijk soms best nog een keertje kunnen gebruiken. Denk goed na voordat je een handdoek na een keer afdrogen meteen al in de was gooit, een keertje extra gebruiken kan prima.

 

  1. Laat niet onnodig het water lopen

Probeer tijdens het inzepen de douche uit te zetten totdat je klaar bent. Je hebt tijdens het inzepen geen water nodig en het is simpel om even de kraan uit te zetten. Je zet de douche zo weer aan als je klaar bent met inzepen. Dat geldt ook voor tijdens het tandenpoetsen, tijdens het poetsen hoeft de kraan niet te lopen. Als je klaar bent met poetsen en je wilt spoelen, zet je de kraan weer aan. Voor scheren geldt precies hetzelfde. Als je de kraan alleen laat lopen op het moment dat je deze echt nodig hebt, bespaar je enorm veel water. 

 

  1. Zet een waterkan in de koelkast

Een heel slim idee dat veel water kan besparen, is om een kan met kraanwater in je koelkast te bewaren zodat het koud blijft. Hierdoor hoef je nooit meer de kraan te laten lopen om koud water te krijgen. Geniaal idee!

waterkan koelkast
  1. Gebruik minder elektriciteit

Hoewel het voor de hand ligt om minder water te gebruiken, als je zuiniger wilt doen met water, kun je ook minder elektriciteit verbruiken om minder water te verbruiken. Elektriciteitscentrales gebruiken namelijk een enorme hoeveelheid water om te kunnen functioneren. Als je dus minder stroom gebruikt, hoeven zij minder op te wekken en dus minder water in te zetten. En jouw stroomrekening gaat aanzienlijk omlaag. Gelukkig zijn er heel veel grote bedrijven die deze verandering al hebben doorgevoerd.

 

  1. Gebruik een autowasstraat

Hier nog een handige en energiebesparende tip. Als je auto moet worden gewassen, doe dit dan niet thuis maar haal deze door de wasstraat. Thuis verspil je met een tuinslang heel veel water. Autowasstraten gebruiken het water steeds opnieuw waardoor er hierdoor minder water wordt gebruikt dan als je thuis jouw auto gaat wassen. Daarmee is een autowasstraat gebruiken een prachtige manier om ervoor te zorgen dat er niet meer water wordt verbruikt dan nodig is.