20 tips om een goede tuinman te worden 

We leven in een tijd waarin alles draait om duurzaamheid, bewust leven en schone energie. Tuinieren en het zelf kweken van groente is dan ook niet langer meer alleen voor mensen die gepensioneerd zijn. Het is juist hartstikke modern om lekker de tuin in te gaan. Je bent buiten actief en je verbrandt ook nog eens calorieën. En wat is er nu lekkerder als echte tuinman om in de zomer een heerlijk sterk bier  te drinken in je eigen tuin die prachtig in bloei staat? 

We hebben onderzocht hoe wij van jou een geweldige tuinman  kunnen maken. En het is echt helemaal niet zo moeilijk als je denkt. En of je nu een balkon hebt, een achtertuin of zelfs een voor- en een achtertuin, je zult versteld staan wat je met een kleine inspanning en een beetje know how al kunt bereiken.

We gaan snel over naar onze 20 tuinonderhoudstips om van jou een echte tuinman te maken. Misschien ontdek je wel dat je eigenlijk gewoon echt groene vingers hebt.

1.Gebruik hulpmiddelen van goede kwaliteit

Als het gaat om essentieel gereedschap voor in de tuin, kies dan voor kwaliteit. Je moet erop kunnen vertrouwen dat het gereedschap zware en grote klussen aankan. Als je net begint met tuinieren heb je sowieso een schop, schoffel, troffel, hooivork en een snoeischaar nodig. En ook een paar stoere tuinhandschoenen.

Het is belangrijk om erop te letten dat het tuingereedschap is gemaakt van koolstof of roestvrijstaal, zodat ze niet gaan roesten. En voor de handgrepen is ast de beste keuze, dit is gemaakt van duurzaam hout en ligt comfortabel in de hand. Het spreekt voor zich dat als je goed voor het gereedschap zorgt, dat dit langer mee zal gaan. Goed onderhouden kun je doen door het gereedschap na gebruik af te kloppen en het even onder koud water te houden. Veeg het schoon en droog het af voordat je het opbergt. Zo heb je er nog jaren plezier van.

snoeischaar

  1. Maak een goed plan

Voordat je jouw schop in de grond steekt is het belangrijk om eerst een goed plan te maken. Ga je voor een perfect gazon, een paar gevulde potten of een leuke plek om te zitten. Misschien heeft u wel plannen voor mooie borders, bedden voor groente of juist prachtige waterpartijen? Misschien wil je wel gaan voor het verbouwen van eigen groente en fruit? 

Voordat je naar het tuincentrum gaat, neem de tijd om een schets te maken. Hierdoor ben je goed voorbereid en weet je wat je uiteindelijk wil bereiken, ook als je bijvoorbeeld extra plantenbakken nodig hebt. Ook weet je door een goed plan te maken wat je realistisch kunt bereiken in de ruimte die je tot je beschikking hebt.

  1. Gebruik goede grond

Om een vliegende start te maken als tuinman is het belangrijk om goede grond te gebruiken. Grond van hoge kwaliteit die rijk is aan voedingsstoffen. Als je een perceel hebt die van nature niet rijk is aan voedingsstoffen dan moet je er zelf voor zorgen dat deze worden toegevoegd. 

Voor kleine tuinen is de snelste weg naar goede grond het werken met verhoogde bedden. Hierdoor kun je deze gemakkelijk bewerken en onderhouden. Sowieso moet je de grond van iedere tuin ieder jaar bewerken om ervoor te zorgen dat deze is voorzien van voedingsstoffen. Beste manier is om hoogwaardige compost te gebruiken.

tuinman

  1. Maak je eigen compost

Moeder Natuur gooit niets weg en dat is niet voor niets. Want alles is nuttig in de natuur. Doe net als Moeder Natuur; gooi niets weg en gebruik alles nog een keer. Als je compost op de je tuin gooit verbeter je de structuur van de grond en voeg je langzaam micronutriënten toe waar je planten goed op zullen gedijen. Koop, of maak zelf een compostbak en gooi hier al je organische keukenafval en tuinafval in zoals bladeren, groenteschillen, papiersnippers en zelfs koffiedik. Verwerk de compost in je tuin en de planten zullen ervan smullen.

  1. Gebruik mulch voor een goede bedekking

Waar compost de grond in gaat, gebruik je mulch om je tuin goed te bedekken. Dit zorgt voor een beschermende barrière. Compost en mulch zijn een geweldig duo die iedere tuinman gaat helpen.

Mulch is gemaakt van organisch materiaal zoals stro, houtsnippers of schors en helpt jouw planten op heel veel manieren. Het vermindert verdamping uit de grond, het voorkomt dat onkruid groeit, houdt de grond koel, moedigt regenwormen aan en ondersteunt, wanneer het uiteindelijk ontleedt, de vruchtbaarheid van de grond. Als je dit goed bijhoudt dan heb je een hardwerkende assistent in de tuin die het kweken van planten net wat eenvoudiger maakt.

 

  1. Kies planten waar je van houdt

Nu je jouw plan hebt en goede grond, wordt het tijd voor je plantenhuiswerk. Probeer die plantensoorten te kiezen die het niet alleen goed doen in jouw tuin, maar waar je ook echt van houdt. 

Het krijgen van groene vingers kost tijd en geduld. Dus als je in het begin investeert, kiest voor je favoriete planten en begrijpt wat ze nodig hebben, dan zal het tuineren ook een mindere lastige klus zijn. En wees vooral niet bang om te experimenteren met soorten niet-eetbare en eetbare planten. Je kunt namelijk altijd weer je tuinplannen aanpassen voor het volgende seizoen als ze niet helemaal werken.

 

  1. Plant wat in het seizoen is

Als je net begint als tuinman, is het verleidelijk om van alles te proberen. Maar dit zal uiteindelijk niet gaan werken. De sleutel tot succes met tuinieren is om juist het type planten te planten op het juiste moment, bij de juiste omstandigheden

De eerste stap is om te zoeken naar welke planten het beste zullen gedijen in de bodem en het klimaat waar je woont. Als je hierin een keuze hebt gemaakt, kun je verder werken. Controleer de informatie die hoort bij het zaad of de plant en plant het op het juiste moment, hiermee heb je de grootste kans dat de planten goed zullen gedijen.

  1. Voed de grond, niet de planten

Kunstmest bovenop de planten gooien, is een fout die veel tuinmannen maken. Planten zijn hongerig naar voedingsstoffen die, als je de juiste perkomgeving creëert, ze uit de grond kunnen halen. Maar ze kunnen af en toe een extra opname goed gebruiken, dat is waar je kunstmest kunt toevoegen. Vergeet niet dat planten zich met hun wortels voeden en niet met hun bladeren. Daarom moet je het extra plantenvoer aanbrengen waar de planten het vandaan halen. 

  1. Slim gebruik van water

Water sproeien in de tuin lijkt heel eenvoudig, toch is dit niet helemaal waar. En planten hebben nu eenmaal wel extra water nodig als Moeder Natuur dit even niet geeft. Het is belangrijk om water geven op de juiste manier te doen. Hier onze tips om de planten vochtig en gelukkig te houden:

  • De meeste planten hebben een tot twee centimeter per week aan water nodig, als er in die tijd niet genoeg regen valt, vul dit dan zelf bij met een een goeie tuinslang
  • Geef eenmaal in de week ook echt diep water, in plaats van alleen maar te sproeien. Als je regelmatig, licht water geeft, bevochtig je alleen de bovengrond en plaag je eigenlijk de wortels. Die halen namelijk het vocht dieper uit de grond
  • Zet dorstige planten dicht bij elkaar in een groep. Hiermee houd je de vocht gedraineerd, de wortels hebben namelijk ook lucht nodig

sproeien-planten

  1. Plant gewassen in brede bedden

Door het kweken op bedden wordt tuinieren nog leuker. Hiermee kun je de grootste oogst binnenhalen. Door de planten dicht bij elkaar te zetten kun je ze goed beschermen tegen ziektes omdat de kans klein is dat er iets bij kan komen. Ook is het prettiger werken op bedden. De grond is verhoogd en je kunt er beter bij. Ook werken bedden ruimtebesparend en zorg je voor extra schaduw. 

 

  1. Ga verticaal

Als je ruimte beperkt is om te tuinieren kun je nog steeds een paradijs creëren op tuingebied. Je kunt namelijk de ruimte optimaal benutten door de lucht in te gaan. 

Verticaal planten is de ideale manier om het meeste uit een kleine ruimte te halen. Hiermee kun je een verbluffend effect creëren op jouw balkon of op jouw tuinmuur. Dit door bijvoorbeeld trellises of wandelstokken te gebruiken. Hiermee kun je de planten omhoog laten groeien. Verticaal werken heeft nog meer voordelen; de planten zijn namelijk minder vatbaar voor schimmelziekten en zijn gemakkelijker te onderhouden.

 

  1. Successie planten

Je kunt het maximale uit je tuin halen door de planten goed op elkaar te laten volgen. Zeker als je een moestuin of kruidentuin hebt, is dit een zeer succesvolle manier van werken. Het vergt wat planning maar als je de timing goed onder controle hebt, zul je er zeker de vruchten van plukken.

Het doel van successie planten is om je groeiseizoen te verlengen door snel ontwikkelende plantensoorten zoals sla, boerenkool, wortelen en aardappelen zo vroeg mogelijk te planten. Na de eerste oogst plant je direct de tweede groep planten voor een oogst later in het jaar. Door zelfs nog een plant te kiezen die je in de diepe herfst of zelfs de winter kunt oogsten, kun je het hele jaar dooroogsten. Voor de echte tuinmannen is er ook altijd nog een eigen kas om het hele jaar door in te kweken en te oogsten.

tuinman

  1. Kweek planten die het samen goed kunnen vinden

Als je 24 uur per dag met iemand in een ruimte bent is het fijn om goed met elkaar te kunnen samenwerken. Dat werkt met planten precies hetzelfde. Een goede manier om zoveel mogelijk uit je tuin te kunnen halen is om bewust plantensoorten te kiezen die het goed kunnen vinden samen.

Sommige planten concurreren met andere planten om hulpbronnen zoals voedsel, water en licht. Terwijl andere planten juist weer echte teamspelers zijn. Als je van tevoren goed huiswerk doet en onderzoekt welke eigenschappen planten hebben, kun je bewust kiezen voor planten die goed bij elkaar passen.

 

  1. Onkruid wieden doe je vroeg en vaak

Het is belangrijk om onkruid meteen weg te halen zodra dit verschijnt. Hierdoor heb je er het minste werk aan en zullen ze ook zo min mogelijk last opleveren voor de planten. Immers, hoe groter het onkruid wordt, hoe meer voedsel, licht en ruimte ze in zullen nemen. Ook kan onkruid ziektes meebrengen. En dat wil je niet. Alle ruimte voor de planten waar je van houdt.

  1. Eerst snoeien dan bloeien

Voor je gevoel is het soms zonde; het weghalen van bloemen of het terugsnoeien van planten. Al dat moois, die mooie kleuren en bloemenpracht. Het doet soms pijn aan het hart. Maar het zal soms wel moeten gebeuren om juist weer ruimte te maken voor nieuwe bloemen en nieuwe takken. Juist door bloemen weg te halen en te snoeien geeft je nieuwe knoppen weer de ruimte om weer nieuwe bloemen de ruimte te geven. De plant komt nog veel sterker terug. Door oude bloemen te verwijderen, kan de plant ook zijn energie op de bloemen en de bladeren richten, in plaats van op de zaadproductie. 

  1. Weet of je planten van zon of schaduw houden

Net als wij mensen, zijn planten liefhebbers van zon of juist van schaduw. Het is daarom heel belangrijk om te weten waar jouw plant van houdt voordat je deze gaat planten. Bijvoorbeeld tomaten- en paprikaplanten zijn dol op zon. Terwijl sla en waterkers zullen verwelken bij te veel zon. Kies daarom voor een geschikte plek voor uw planten.

  1. Zaden bewaren

Het is verstandig om ieder jaar alvast te denken aan het volgende seizoen. Heb je succesvolle oogsten gehad van een bepaalde plantensoort? Bewaar dan het zaad voor het volgende seizoen. Kies jouw succesvolle planten uit van bijvoorbeeld de paprikaplanten, de tomatenplanten of pompoenplanten en bewaar hier het zaad van. Om het zaad goed te kunnen bewaren is het belangrijk om de zaden eerst goed schoon te maken, hiermee verliezen ze hun beschermende gel. Dit schoonmaken kan door de zaden enkele dagen te laten weken in een beetje water. Vervolgens laat je de zaden drogen. Bewaar ze vervolgens op een waterdichte, koele, droge plaats. Hiermee zijn de zaden volgend seizoen weer helemaal klaar voor een nieuw topseizoen!

  1. Geniet van het tuinieren

Tuinieren is hard werken; graven, onkruid wieden en snoeien. Je zou bijna vergeten dat een tuin leuk is. Daarom is het belangrijk om naast het harde werken, ook echt te genieten van je tuin. Neem een stoel, een kopje koffie en ga lekker even middenin de tuin zitten. Kijk om je heen en geniet. Dit is goed voor je welzijn en je weet weer waarvoor je het allemaal doet. Het is ook een goed moment om toekomstplannen te maken voor je tuin.

  1. Geef niet op

Onze laatste tip van deze twintig tuintips om een goede tuinman te worden, is misschien wel onze beste: geef niet op! Ook als het allemaal niet volgens plan verloopt. Trek je tuinhandschoenen weer aan en begin gewoon opnieuw.  

Als je vanaf het begin realistische verwachtingen hebt, kan het eigenlijk niet mis gaan. Laat ons je een goede doe het zelf tip geven; laat je niet gek maken door tuinboeken als je geen tijd, geld of ruimte hebt. Begin gewoon lekker met de tuin of ruimte die je wel tot je beschikking hebt. En of dit nu een plantenbak, een hangende mand vol planten of een kruidenbakje is, je bent nog steeds een tuinman!