5 redenen om planten te snoeien voor nieuw leven

Snoeien, het blijft een woord waarbij je meteen denkt aan kale planten zonder bloemen. Toch is dit een onderdeel van de werkzaamheden in de tuin er juist eentje is die jouw planten weer nieuw leven inblaast. Het weghalen van dode takken en oude bloemen kun je het beste doen met een snoeischaar. Als tuinman word je regelmatig geconfronteerd met bedden vol bloemen en planten die er doods en uitgebloeid uitzien. Dit ziet er natuurlijk niet uit en trekt ook nog eens de kwaliteiten van jou als tuinman in twijfel. Tijd om hier wat aan te doen dus. Snoeien!

5 redenen om planten te snoeien voor nieuw leven-1

1.Zorg voor meer groei

Als je naar een bed vol uitgebloeide bloemen kijkt, dan doet dit natuurlijk zeer aan je ogen. Stel dat je rozen kweekt en op Valentijnsdag zo’n bruine, uitgebloeide roos aan jouw geliefde zou geven, dan zou de relatie snel over zijn. Je kunt dan beter even naar de bloemist gaan voor een mooie bos rozen en vervolgens je tuin induiken om wat te gaan doen aan dit bed vol uitgebloeide rozen. Tijd om actie te ondernemen dus.

Net als mensen produceren bloemen ook zaden om ervoor te zorgen dat ze niet uitsterven. Net als een vrouw die zwanger is en een baby krijgt. Dit is een natuurlijke manier om de volgende generatie veilig te stellen. Zodra het zaad is geproduceerd ziet de bloem geen reden meer om verder te groeien en stopt hier dan ook mee. Wat er vervolgens gebeurt, is dat de bloemen dor en bruin worden. Dit zorgt ervoor dat deze oude bloemen jouw mooie bloemenbed er niet mooier op zullen maken. Door deze oude bloemen eruit te halen, maak je ruimte voor bloemen die nog wel zaad moeten produceren en dus staan te popelen om te groeien. Tijd voor de nieuwe generatie dus.

2.Volle bedden

Een bed vol bloeiende bloemen is natuurlijk veel mooier dan een bed met hier en daar een bloeiende bloem. Het toverwoord voor een mooi bed vol bloeiende bloemen is ‘snoeien’. Het zijn niet de oude bloemen waar je jezelf op moet richten, maar juist op de nieuwe bloemen. 

Het afsnijden van de eerste, nieuwe takken zal leiden tot betere, nieuwe groei. Zeker in de lente. Dit snoeien geeft namelijk ruimte voor nieuwe takken die langer en breder kunnen worden. Dit houdt in dat je de nieuwe, wilde groei dus moet weghalen. Deze nieuwe groei vergt namelijk in verhouding heel veel van de plant. Het vreet voedingstoffen die je later beter gespreid kunt gebruiken voor veel meer bloemen. Hierbij is geduld de sleutel. Terugsnoeien om uiteindelijk een prachtig resultaat te krijgen dus. Deze methode is heel effectief bij bijvoorbeeld chrysanten. Deze methode vergt geduld, maar als je uiteindelijk een bed vol schitterende bloemen hebt, zul je trots op jezelf zijn.

5 redenen om planten te snoeien voor nieuw leven-2

3.Voorkom overmatige groei

Een mooi vol en weelderig bloemenbed is natuurlijk schitterend, alleen te veel van het goede is ook niet mooi. De kans dat je een bed vol bloemen hebt die alle kanten opspringt is groot. Dit lijkt heel leuk, maar na verloop van tijd zul je merken dat het toch een rommelig gezicht is. Door tijdig te snoeien hou je controle op je bloemenbed. Planten hebben begeleiding nodig om hun potentieel optimaal te benutten. Sommige planten zoals aloë vera, knoflookbieslook en klokbloemen zijn altijd heel enthousiast bezig met hun voortplanting en verspreiden veel zaad. Voor je het weet staat jouw bloemenbed helemaal vol met deze planten. Ze nemen heel snel ruimte in van andere planten en trekken ook in verhouding veel voedingsstoffen uit de grond. Je wilt natuurlijk zelf bepalen hoeveel planten er per soort in jouw tuin staan.

Door deze planten en bloemen te verwijderen maak je ruimte voor planten die je wel in je tuin wilt hebben. Deze planten hebben nu de ruimte om te groeien. Ook maken zij nu optimaal gebruik van de voedingsstoffen en het zonlicht. Voor mensen met een hele grote tuin zijn zelf zaaiende planten natuurlijk ideaal, als je een kleine tuin hebt of zelf de soortkeuze wilt bepalen zit er maar één ding op: snoeien!

4.Nette bedden

Een net onderhouden bloembed met bloemen in bloei is natuurlijk net een ansichtkaart. Zo’n plaatje kan zo op jouw Instagram of Facebook worden gezet. En dit is natuurlijk wel iets wat veel slimme tuiniers proberen te bereiken. Maar een netjes en goed onderhouden bloemenbed heb je niet zomaar, hier moet je wel voor aan de slag. Je hebt een werkersmentaliteit nodig om dit te bereiken. Met het verstrijken van de tijd en door de groei die de planten doormaken, worden bloemen bruin en tasten ze natuurlijk de schoonheid van het hele bloemenbed aan.

Snoeien is hiervoor een mooie manier om de oude bloemen en takken te verwijderen en ruimte te maken voor nieuwe. Haal daarom die oude bloemen eruit en maak ruimte voor nieuwe om te kunnen schijnen. Dit betekent ook dat je de oude takken weg moet halen waar geen bloemen meer opzitten. Dit is een stevige klus, maar is zeker de moeite waard. Als je eenmaal klaar bent met snoeien en je maakt een foto dan kan deze zo een tuinblad in, of op jouw Facebookpagina worden gezet. Ook mensen die je tuin bezoeken zullen je complimenteren met jouw mooie tuin. Zorg er altijd voor dat je tuinhandschoenen draagt om vervelende krassen en schrammen op je handen te voorkomen. 

5 redenen om planten te snoeien voor nieuw leven-3

5.Energiebesparing

Soms is het lastig voor oudere planten om afstand te nemen van het leven, zeker als ze weten dat hun tijd voorbij is. Ze zullen blijven worstelen om te overleven. Maar tijdens deze worsteling blijven ze wel voedingsstoffen en zonlicht tot zich nemen, die de nieuwe planten veel beter kunnen gebruiken. Oude planten keren nooit meer terug naar hun oude glorie, daarom is verwijderen eigenlijk de enige optie. Help ze dan ook door ze te snoeien. Het is verstandig om ze uit hun lijden te verlossen en ruimte te maken voor de nieuwe generatie. 

Door de stervende of dode planten te verwijderen, wordt de energie die nodig is voor groei omgeleid naar de nieuwe bloemen die dit veel meer nodig hebben. Zij staan middenin het leven en hebben deze energie hard nodig om te bloeien en sterker te worden. En het mooiste van het snoeien is dat jij als trotse tuinman na verloop van tijd een schitterend bed vol bloemen hebt, gevuld met alleen maar gezonde planten en bloemen!