De Do´s en Dont´s op scheergebied die iedere man moet weten

Heb je altijd een goed geschoren lichaam gewild? Nou, daarin ben je niet alleen, want miljoenen mensen in de wereld hebben deze wens. Statistieken laten zien dat 58% van de millenials (geboren of volwassen geworden in de 21e eeuw) zich actief bezighouden met scheren. Een ander onderzoek uitgevoerd door de Flinders University uit Australië toont aan dat maar liefst 66% van de heteroseksuele mannen en 82% van de homoseksuele mannen hun haar van hun lichaam scheren.

Voor degenen die nog nooit geprobeerd hebben om zichzelf te ontdoen van hun lichaamshaar; laat deze statistieken je aanmoedigen om de sprong te wagen. Bovendien toont een Engels onderzoek aan dat 57% van de vrouwen slechte lichaamsverzorging bij mannen een afknapper vindt. En ben je nu nog niet overtuigd? Hieronder vind je een aantal do’s en dont’s op het gebied van scheergebied die je wellicht alsnog over de streep zullen trekken.

Do’s van het scheren

Zorg voor de juiste uitrusting

De eerste stap om goed te beginnen op scheergebied is om te beschikken over de juiste uitrusting. De meeste onderdelen van deze uitrusting zijn online te verkrijgen of in de plaatselijke verzorgingswinkels. Hier zijn enkele onderdelen die je nodig hebt.

Zorg voor voldoende scheerapparaten

Beknibbel niet op je scheerapparaten. Gebruik nooit hetzelfde apparaat voor je gezicht, die je ook gebruikt om bijvoorbeeld de haren in je nek mee te verwijderen. De dure bladen die op een apparaat zitten die je voor je gezicht gebruikt kun je beter exclusief gebruiken voor waar deze voor gemaakt zijn. De minder dure apparaten kun je bijvoorbeeld op andere gebieden inzetten om haar van je lichaam te verwijderen.

Gebruik waxen

Het haar van je rug krijgen is bijna onmogelijk om dit alleen te doen. Dat wil zeggen als je de ruimte netjes en schoon wilt achterlaten. Het is het beste om dit door professionals te laten doen die hiervoor goede wax gebruiken om het haar van jouw rug af te krijgen. 

Veel professionele salons gebruiken hete was om het haar van je rug te verwijderen. Meestal brengen ze een hete laag was aan (maak je geen zorgen, het is vol te houden) en wanneer het haar eenmaal aan deze was kleeft, zullen ze een katoenen doek gebruiken om deze haren eruit te trekken.

Als je niet naar een salon wilt, vraag dan een professionele trimmer om naar jouw huis te komen en het werk voor je te doen. Maar zorg er wel altijd voor dat je was van goede kwaliteit koopt om blaren of uitslag op je huid te voorkomen. Body wax pakketten zijn hier ook uitermate voor geschikt.

Bodygroomer

Een bodygroomer is een handig hulpmiddel dat je helpt om die moeilijk bereikbare gebieden te bereiken. Door dit apparaat te gebruiken, hoeven jouw spieren zich niet te strekken en bezeer je jezelf ook niet. Je kunt nu je hele lichaam scheren als je de bodygroomer in huis hebt.

Zorg voor de juiste uitrusting

Scheergel

Gebruik een scheergel voor je gezicht en een lichaamsgel voor de rest van je lichaam. Je hebt twee soorten gels nodig omdat deze twee huidtypes nogal van elkaar verschillen. Je gezichtshuid is zachter dan de rest van je lichaam. Ook wordt je gezicht meer blootgesteld aan vuil en stof dan je borst of je rug. Daarom heb je een scheerschuim nodig die je gezichtshuid hydrateert en exfolieert, terwijl de gel voor je lichaam niet veel exfoliatie-ingrediënten nodig heeft. 

Lichaamsverzorger

Body groomer is een geweldig alternatief voor het gebruik van scheerapparaten. Dit apparaat geeft je een glad scheerresultaat, zonder dat je lijf er last van heeft. Ook heb je veel minder last van snijwonden wanneer je dit apparaat gebruikt voor jouw lichaamsverzorging. Een ander voordeel van deze tool is dat je niet helemaal kaal hoeft te zijn na het scheren. Je kunt ervoor kiezen dat je bijvoorbeeld nog een klein stoppeltje overhoudt, bijvoorbeeld in je schaamstreek. Dit maakt de body groomer het meest ideale apparaat om je schaamhaar af te scheren. 

Neushaar trimmer

De meeste van ons haten het om haar in hun neus te hebben, maar meestal hebben we daar helaas geen controle over. In plaats daarvan kunnen we een apparaat gebruiken die dit haar netjes zal scheren, zonder dat je er last van hebt. Neushaartrimmers kunnen zelfs de kleinste haartjes uit de neus verwijderen zonder dat je moet niezen. Sommige modellen hebben zelfs een klein lampje om bij te schijnen, zodat je jouw neusharen nog beter kunt knippen.

Oorhaar trimmer

Zie je die haren die uit je oren groeien? Nou, anderen zien ze ook en dat betekent dat je ze eruit moet halen voor een verzorgde look. Deze oorhaar trimmers zijn vrij eenvoudig te gebruiken en kunnen ook haren knippen die in je oren groeien.

Haarverwijderingscreme 

Als je een hekel hebt aan het gebruik van scheerapparaten en trimmers om het haar van je lichaam te verwijderen, kun je ook overwegen om ontharing crèmes te gebruiken. Deze crèmes zijn vrij eenvoudig te gebruiken en verwijderen prima het lichaamshaar. Breng deze crèmes royaal aan, neem een doek en verwijder het haar. Het voordeel van het op deze manier verwijderen van het haar is dat de groeisnelheid van het haar vertraagt, hierdoor hoef je het minder vaak weg te halen.

Kortom, dit zijn een aantal essentiële onderdelen die behoren bij een goede uitrusting om jezelf te ontdoen van ongewenst lichaamshaar. Er zijn veel merken op de markt op scheergebied dus is het verstandig om eerst wat onderzoek te verrichten om vast te kunnen stellen welke merken goed bij je passen. 

Begin je haar te knippen

Zodra je de uitrusting compleet hebt, is het tijd geworden om te starten met de ontharing.

Borst

Begin met de borst omdat dit het grootste gedeelte van het lichaam is en het gemakkelijkste is om te scheren. Ga voor een spiegel staan en begin dit haar eraf te scheren. Je kunt het beste een elektrische trimmer gebruiken voor je borsthaar, hiermee hou je het op dezelfde hoogte.

Oksels

De oksels zijn nog beter zichtbaar voor mensen dan jouw borst, vooral als je mouwloze shirts draagt. Zeker is dit okselhaar goed te zien als je graag games speelt in jouw favoriete hemd. Je hoeft dit haar overigens niet in zijn geheel te verwijderen, je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om het iets langer aan te houden dan het haar op de andere delen. Het idee is dat je wel laat zien dat je hier behaard bent, maar op een subtiele wijze.

De do´s en dont´s op scheergebied die iedere man moet weten

Rug en schouders

Nu gaan we verder met jouw rug en schouders. De schouders zijn nog prima zelf te doen, bij de rug heb je toch echt wel even wat hulp nodig. Vraag een vriend of familielid die je hierbij zou willen helpen. Ook zou je hiervoor natuurlijk professionele hulp in kunnen schakelen. 

Je kunt zelfs een salon bezoeken om jouw rughaar te laten waxen. Nogmaals, het voordeel van waxen is dat je het haar dunner maakt en de groeisnelheid vermindert.

Neus en oren

Gebruik neus- en oortrimmers om die vervelende haren op je neus en haren te verwijderen. Als je denkt dat dit niet nodig is, denk er dan nog maar eens goed over na, want dit kan wel net die perfecte look verstoren. Je hebt tenslotte al de moeite genomen om alles netjes te scheren, dus waarom zou je deze gemakkelijke gebieden overslaan?

Baard

Je baard scheren is een totaal ander verhaal, je doet er al zoveel aan om deze op een juiste manier te onderhouden. Toch, voor een strak uiterlijk, scheer je baard helemaal af met een goeie baardtrimmer


Schaamhaar

Haal je schaamhaar weg met een schaamhaartrimmer, maar haal je schaamhaar niet helemaal weg.

Door het haar op deze verschillende lichaamsdelen te verwijderen krijg je de perfecte look.

 

Scheren op de juiste manier

Hoewel je jezelf al jaren scheert, komt het waarschijnlijk nog vaak voor dat je over scheren praat. Bijvoorbeeld als je scheerapparaat het niet goed doet. Het scheren van je baard is overigens heel iets anders dan de andere delen van je lichaam. 

Hieronder enkele aspecten om in gedachten te houden terwijl je probeert die perfecte look te krijgen.

 

  • Schuim het hele lichaam in met water en zeep voordat je gaat scheren. Vergeet niet dat het makkelijker is om te scheren met water, dan wanneer je dit droog doet. Gebruik een goede kwaliteit zeep, conditioner of gel. Kies dat product waar jij jezelf het beste bij voelt. Dit geldt ook voor het merk scheerschuim die je uitkiest. Het voordeel van een goede gel is dat deze dode cellen kan exfolieren en verwijderen, zodat je lichaam er fris uitziet na het scheren
  • Scheer altijd met lichte en korte bewegingen. Als je te wild bent tijdens het scheren is dit nooit een goed idee, want je kunt hierdoor gewond raken. Bovendien zorgt te wild scheren ervoor dat jouw look er ongelijk en onverzorgd uit komt te zien. Met andere woorden; scheer rustig en gelijkmatig. Neem de tijd om aan jouw verzorgde look te werken.
  • Gebruik een schaar en een pincet om de kleine stukjes haar te verwijderen die achterblijven na het waxen of het scheren. Zelfs de meest ervaren mannen kunnen niet al het haar in één scheerbeurt verwijderen. Dus sta open voor een pincet en leer hoe je deze kunt gebruiken als je deze nog nooit eerder hebt gebruikt.
  • Streef geen perfectie na bij het scheren. Het enige wat je wilt bereiken is een verzorgde look dus het hoeft er niet op te lijken dat je door een machine bent geschoren. Tegelijkertijd moet het er ook niet ongelijk en onverzorgd uitzien. Dus, goed trimmen en probeer nauwkeurig te scheren. Maar je hoeft echt niet elke haar na te meten of ze wel dezelfde lengte hebben.
  • Draag comfortabele kleren na het scheren. Je lichaam is al een beetje gespannen door al dat scheren, dus maak het niet nog erger door bijvoorbeeld in hele strakke kleding te gaan sporten. Draag kleding wat ademt, bij voorkeur kleding van katoen, dit laat lucht goed door.
  • Soms kan er irritatie van de huid optreden. Dit hangt af van de producten die je gebruikt, de gevoeligheid van de huid en zelfs de hoeveelheid tijd die je besteed aan het scheren. Als je veel tijd hebt, kun je het langzaam doen, waardoor je ook minder kans hebt op snijwonden. Heb je geen tijd, dan is de verleiding groot om jezelf in een korte tijd te willen scheren. Hou sowieso altijd zalf paraat zodat je dit kunt gebruiken na het scheren. Als alternatief kun je natuurlijk ook oliën gebruiken na het scheren, kokosolie is hiervoor bij uitstek geschikt.
  • Zorg ervoor dat je jouw scheermessen schoonmaakt en steriliseert met alcohol na iedere scheerbeurt. Dit is belangrijk, hierdoor hoopt het vuil zich niet op en krijg je geen infecties of uitslag op je huid.
De do´s en dont´s op scheergebied die iedere man moet weten

Dont’s van het scheren

We hebben gekeken wat je wel moet doen op het gebied van scheren, we gaan nu ook kijken wat je absoluut niet zou moeten doen op het gebied van scheren.

 

Scheer je rug niet zelf

Doe-het-zelf-ideeën zijn welkom voor ambachten als timmerman of metselaar. Op het gebied van het scheren van jouw rughaar is zelf-doen geen aanrader. Als je bijvoorbeeld zelf het scheermes ter hand neemt, zonder hulp van iemand anders, is de kans aanwezig dat je jezelf kunt verwonden. Dit kan leiden tot wonden met bloed of huiduitslag.

 

Scheer nooit kaal

Het idee van het scheren is dat je er verzorgd uitziet. Het is nooit het idee geweest om je weer te laten lijken op die jongen van tien jaar voordat je haar begon te krijgen. Je kunt best wat haar laten staan op jouw benen, borst en armen; een gouden regel tijdens het scheren. Het haar moet echter wel goed worden getrimd zodat het niet alle kanten op staat. Ga daarom nooit voor helemaal kaal op alle plekken, hier zullen mensen raar op reageren.

 

Trimmers werken beter dan scheerapparaten

Hoewel veel mensen liever scheerapparaten gebruiken omdat ze goedkoop en gemakkelijk zijn, werkt een trimmer eigenlijk in werkelijkheid beter. Met een trimmer heb je betere controle over hoeveel haar je precies wilt afknippen en je krijgt een beter, uniform geheel. Voor sommige onderdelen van het lichaam werkt een scheerapparaat overigens wel weer beter.

De do´s en dont´s op scheergebied die iedere man moet weten

Negeer nooit huiduitslag

Sommige producten kunnen huiduitslag veroorzaken, vooral als je allergisch bent voor bepaalde componenten die erin zitten. Deze producten kunnen huiduitslag of irritatie veroorzaken. Negeer deze uitslag nooit. Houd het goed in de gaten en raadpleeg een dokter als het binnen een paar dagen niet beter wordt. Als je blaren krijgt, ga dan onmiddellijk naar een arts. Vertrouw vooral op je instinct en volg je gevoel.

Over het algemeen kan ontharen je eruit laten zien als een macho en je een goed verzorgde look geven die iedere vrouw wil. Gelukkig is ontharing eenvoudig en zelfs leuk om te doen, zeker als je het eenmaal onder de knie hebt. Houd de bovengenoemde do’s en dont’s in gedachten tijdens het ontharen. 

En dit was het! Ga er lekker mee aan de slag en laat jouw perfecte lichaam aan de wereld zien!