Gids voor mannen met biefstuksoorten
October 27, 2019- Author: kickass-living.nl |
- Last Updated: October 27, 2019
Heb je eindelijk die langverwachte vakantie? Zo ja, dan is dit het perfecte moment voor die BBQ die jij en jouw vrienden al zo lang in de planning hadden staan. Zelfs met wat minder zon, kun je nog steeds lekker genieten van de tuin en een leuke avond. Zeker met biefstuk en wijn is dit de perfecte manier om te ontspannen. Nu je er toch over nadenkt, het is misschien wel het ideale moment om deze barbecue te vieren op jouw net aangelegde terras.
Als je de datum hebt bepaald en de locatie is bekend, dan wordt het tijd om na te denken over wat je jouw vrienden gaat voorschotelen. Niets is beter dan een goede stevige maaltijd om de banden eens goed aan te halen. En omdat vlees nu eenmaal altijd favoriet is bij de mannen, kan het nooit fout gaan als je dikke, sappige stukken biefstuk uitserveert.
Om de avond onvergetelijk te maken, moet je de biefstuk perfect gaar krijgen. Foto’s van middenin de nacht van vrienden die knagen aan verkoolde, zwartgeblakerde stukken vlees zullen je geen goede herinneringen opleveren. Dus lees snel verder in deze gids met de beste biefstuksoorten die de moeite waard zijn om op jouw barbecue klaar te maken.
Bovenaan de lijst staat de ossenhaas. Dit is een stuk puur vlees en bevat geen sporen van vet. Het is dan ook niet zo gek dat dit stuk vlees één van de duurste stukken vlees is wat je kunt kopen.
Waar het vandaan komt: dit stuk vlees wordt gesneden uit spieren van de koe die het minste worden gebruikt. Deze spieren bevinden zich onder de ribben van de koe. Omdat deze spieren niet veel worden gebruikt, is de ossenhaas erg zacht, waardoor het gemakkelijk te snijden is met steakmessen of elektrische messen.
Hoe het eruit ziet: als je net zo van smaak houdt als van textuur en je hebt een dikke portemonnee, dan is de ossenhaas zonder twijfel het beste stuk vlees voor jou. Omdat het vetvrij is, krijgt dit stuk vlees die sappige vleessmaak waar de meeste steakliefhebbers naar verlangen. De zachte textuur die tevoorschijn komt als je dit vlees snijdt met een steakmes zorgt voor een milde smaak. Het is ook een biefstuk die erg aan te raden is voor mensen die op dieet zijn.
Hoe het wordt verkocht: Deze ‘chique’ biefstuk wordt meestal verkocht per pond. Het kan best moeilijk zijn om ze te vinden, omdat ze waarschijnlijk al opgekocht zijn door luxe restaurants. Misschien dat de plaatselijke slager je kan helpen en er een paar achter kan houden. Zorg er wel voor dat je genoeg geld bij je hebt als je naar de slager gaat, het zijn namelijk dure stukken vlees.
De ribeye is een ander exclusief stuk biefstuk. Sommige ribeyes bevatten geen bot, terwijl bij anderen het bot er nog wel aan zit. Hoewel dit stuk vlees niet zo prijzig is als de ossenhaas, is dit stuk vlees ook niet goedkoop.
Waar het vandaan komt: hier hoef je niet zo lang over nadenken; de ribeys komen van de ribben af. Ze worden gesneden uit de ribbenkast van een koe.
Hoe het eruit ziet: de ribeye kan bot bevatten of helemaal zonder bot worden gekocht. Het is een sappig stuk vlees met veel vet verspreid over het stuk.
Hoe het smaakt: Het is een combinatie van smaak van goedaardig vet samen met een intense, vlezige smaak die de ribeye zo heerlijk maakt. Het hoge vetgehalte betekent wel dat je ervoor moet zorgen dat het vlees goed gaar is. Maak het jezelf gemakkelijk door een vleesthermometer te gebruiken. Dan kan het nooit mis gaan.
Hoewel de ribeye niet zo mals is als de ossenhaas, is de ribeye voor de vleesliefhebbers een genot om te eten. Je zult als echte carnivoor genieten van deze traktatie.
Hoe het wordt verkocht: De ribeye wordt ook verkocht per pond. Je kunt jezelf wat geld besparen door een hele ribeye te kopen en deze zelf in stukken te snijden. Als je kiest voor de gemakkelijke weg, koop dan de reeds voorgesneden ribeyes. Wees dan wel voorbereid dat deze ribeyes nogal aardig aan de prijs zullen zijn.
Genoeg over de luxe biefstukken. De entrecote is de biefstuk voor de gewone man in de straat. Het is betaalbaar vlees, waardoor deze biefstuk ideaal is voor een barbecueavond met jouw vrienden.
Waar het vandaan komt: de entrecote komt uit de buurt van de ribben, vlak erachter om precies te zijn. Dit stukje lende wordt achter de ribben van een os weggesneden.
Hoe het eruit ziet: Dit stuk vlees zonder bot bevat wel vet, echter niet zoveel als bij de ribeye.
Hoe het smaakt: qua textuur is de entrecote niet zo mals als de ossenhaas, dus je moet even meer kauwen. Het is echt nog steeds een exclusief stuk vlees met zijn medium vetgehalte. De entrecote is minder sappig als de ribeye. Eigenlijk is de entrecote het beste van beide werelden als we kijken naar de ossenhaas en de ribeye. Niet te mager, niet te zacht, maar toch die heerlijke vleessmaak. En betaalbaar. Beter wordt het eigenlijk niet!
Hoe het wordt verkocht: Bij uw plaatselijke supermarkt kun je prima terecht voor een goed stuk entrecote, zonder dat je hiervoor zelf het slachthuis in hoeft. Net als bij de ribeye kun je veel geld besparen door met steakmessen of keukenmessen zelf het vlees in stukken te snijden. Of je kunt hiervoor ook een vleesmes gebruiken.
Ongetwijfeld één van de meest populaire biefstukken; de T-bone steak. Dit stuk vlees is een klasse apart. Dit interessant gevormde stuk vlees bevat eigenlijk twee soorten vlees, gebundeld in één en hetzelfde stuk. Dat maakt de T-bone steak zo bijzonder.
Waar het vandaan komt: de T-bone steak wordt gesneden van de achterkant van de lenden. Dit stuk vlees bevindt zich aan de achterkant van de koe, dichtbij de staart.
Hoe het eruit ziet: Zoals de naam al doet vermoeden, is de T-bone steak een heerlijke combinatie van zowel de ossenhaas als de entrecote. Beide stukken vlees in dezelfde steak, het vlees bevindt zich aan een T-vormig bot waarmee de beide soorten worden gescheiden. De T-bone steak is bepaald geen klein stukje vlees, daarnaast maakt dit stuk vlees indruk door het vet dat er doorheen stroomt.
Hoe het smaakt: Het bot wat door het midden loopt, draagt bij aan de smaak van deze steak. Het is zowel zacht als taai, afhankelijk aan welke kant van het bot je begint te kluiven. De robuuste, vlezige smaak is een echte verwenner voor jouw smaakpapillen. Het is verstandig om overdag niet te veel te eten als je ’s avonds zo’n heerlijke T-bone steak op het menu hebt staan.
Hoe het wordt verkocht: je kunt dit indrukwekkende stuk vlees kopen in een winkel bij jou in de buurt. Deze biefstuk is niet aan te raden voor mensen die niet houden van een bot, want zonder bot is de T-bone steak namelijk niet verkrijgbaar. Ook kun je het voorverpakt vinden in het vriesvak van de supermarkt.
De hanger steak is een superzacht stuk biefstuk dat snel in populariteit groeit. Het is redelijk betaalbaar, zodat je biefstuk kunt eten zonder dat je er meteen failliet door gaat. Dit is een zeer smakelijk stuk vlees wat ook wel ‘biefstuk van de slager’ wordt genoemd.
Waar het vandaan komt: Dit stuk is afkomstig van het deel van de onderbuik van de koe wat zich het dichtste bij zijn voorpoten bevindt. Het wordt gesneden uit een ondersteunende spier tussen de ribben van de koe en de lenden.
Hoe het eruit ziet: Dit stuk vlees heeft geen bot, is niet overdreven dik en is voorzien van dunne stroompjes vet.
Hoe het smaakt: De hanger steak is vrij mals omdat het uit een spier wordt gesneden die nooit actief is geweest. Voor deze keer is luiheid een positieve eigenschap. Het zit boordevol smaak, zeker wanneer het zorgvuldig wordt gemarineerd met exotische en bijzondere kruiden waarmee je de textuur nog extra verwend. Misschien is tijdens het braden een vleesthermometer wel handig. Hierdoor kun je goed in de gaten houden wanneer het vlees gaar is en je niet op een stuk rauw vlees hoeft te kauwen.
Hoe het wordt verkocht: Aangezien er per koe maar één stuk hanger steak beschikbaar is, zal de kans groot zijn dat dit stuk vlees niet eens bij de slager terechtkomt. Vaak gaan deze stukken vlees al direct naar een winkel of een restaurant. Het is daarom handig om aan de slager te vragen of hij een hanger steak voor je kan bestellen of achterhouden. Je kunt natuurlijk ook naar het slachthuis gaan en kijken of je er hier eentje kunt krijgen.
Dit is een minder bekende biefstuk die je nu steeds vaker hoort door het in Amerika geïntroduceerde Beef Chechoff-programma. Dit programma promoot vlees en probeert dit bij een zo groot mogelijke groep mensen positief onder de aandacht te brengen.
Waar het vandaan komt: Dit stuk vlees is afkomstig van de klauwplaat. Dat is de spier op de schouder van de koe. Het is een spier die de koe veel gebruikt en die normaal gesproken vrij hard zou moeten zijn. De Denver Cut daarentegen is juist heerlijk mals.
Hoe het eruit ziet: Het zit er goed uit. De Denver Cut en de New York Strip zouden wel een tweeling kunnen zijn. Het bevat niet overdreven veel vet, maar heeft veel vetlijntjes die verspreid zijn over het hele stuk vlees.
Hoe het smaakt: Met het vet wat zich door het hele stuk vlees heen bevindt, is het niet zo gek dat dit stuk vlees barst van de smaak. Voor degenen die bezig zijn met hun gewicht, naast de vetlijntjes is er ook die heerlijke vlezige smaak. Kruid het vlees goed, marineer deze en deze vlezige lekkernij komt het beste tot zijn recht. Vanwege de zachte textuur hoef je maar licht te kauwen, snijden gaat hierdoor ook gemakkelijk, bij voorkeur met een steakmes.
Hoe het wordt verkocht: Je hoeft niet ver te reizen voor dit relatief nieuwe stuk biefstuk. Bij de (online) slager of supermarkt is dit stuk vlees vast en zeker verkrijgbaar. Het is een betaalbaar stuk vlees. Als je jezelf een beetje inhoudt qua grootte en gewicht van het stuk vlees wat je koopt, past deze aankoop in ieder budget. Voor slechts vijf Euro per pond haal je de Denver Cut al in huis.
Zoals je bij jezelf kunt voelen, is de schouder heerlijk zacht. Het is daarom ook niet zo gek dat het schouderstuk van de koe ook heerlijk zacht is. Mooi en zacht vlees, net als de ossenhaas. Je zult genieten van dit stuk vlees, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het heel veel geld kost.
Waar het vandaan komt: Dit schouderstuk wordt gesneden uit het schouderblad van de koe, net iets onder de nek van het dier, uit een spier die de teres major wordt genoemd.
Hoe het eruit ziet: Het schouderstuk is een klein en langwerpig stuk vlees zonder bot, het lijkt heel erg op de ossenhaas.
Hoe het smaakt: Dit zachte stuk vlees heeft een zorgvuldige behandeling nodig om het helemaal tot zijn recht te laten komen. Wanneer deze uit de oven komt, is het werkelijk een genot. Super mals als je deze goed bereid, zijn smaak is vlezig en gewaagd. Het heeft niet zo’n sterke smaak als andere biefstukken die voorzien zijn van meer vet. Het smaakt misschien nog wel lekkerder dan de ossenhaas. Voor degenen die op hun gewicht letten is dit een aanrader, het is namelijk mager vlees.
Hoe het wordt verkocht: Je moet het talent van Sherlock Holmes hebben om het schouderstuk ergens te kunnen kopen, want dit stuk vlees wordt vrijwel nergens verkocht. Het vlees is vergelijkbaar met de ossenhaas, maar gelukkig niet in prijs. Als je het schouderstuk in een winkel vindt, wordt deze gemiddeld verkocht voor rond de vijf Euro per pond.