Hoe een balkontuin te beginnen

Het hebben van een goed verzorgde tuin bij je huis is een van de mooiste manieren om de waarde en aantrekkelijkheid van je woning te vergroten. We hebben echter niet allemaal een achtertuin of een voortuin die we kunnen veranderen in een paradijs met mooie kleurrijke bloemen en planten. Wees niet ontmoedigd. Ook mensen die alleen beschikken over een balkon kunnen ook een klein paradijs creëren. Met deze tips kun je meteen starten met jouw eigen tuin op je balkon. Trek je tuinhandschoenen aan en lees verder.

Controleer of je de tijd en het budget hebt voor het tuinieren op jouw balkon

Het kweken van planten op je balkon vereist toewijding en hard werken. Je moet het niet erg vinden om vies te worden en voldoende tijd hebben om eraan te werken. Zeker in het geval van eetbare planten geldt dit, omdat zij namelijk veel speciale behoeften hebben. De vraag is hoeveel tijd je vrij wilt maken voor je tuin. Het is verstandig om te kijken hoeveel tijd je werkelijk kunt besteden, naast werk en gezin, aan jouw tuin.

Budget is een ander onderdeel waar je goed over na moet denken. Van het ontwerp van de plantenstandaards en de bakken tot aan met de aankoop van zaad en stekjes. Alles brengt kosten met zich mee. Het verzorgen van de planten zelf brengt ook kosten met zich mee. Hierbij moet je denken aan bemesting en natuurlijke ongediertebestrijding. De installatie van een irrigatiesysteem brengt ook kosten met zich mee. Met andere woorden; zet alles goed op een rijtje en reken uit wat jouw ideale balkontuin kost. En of dit past in jouw totale budget.

 

Vraag na of het gebouw de aanleg van een balkontuin wel toestaat

Als je in een appartement binnen een appartementencomplex woont, is de kans groot dat je bent aangesloten bij een vereniging van eigenaren. Het is dan een vereiste dat je jezelf moet houden aan de regels van deze vereniging. Er zijn verenigingen waarbij het toegestaan is om tuinen op balkons aan te leggen. Ook is dit bij sommige verenigingen niet toegestaan. Het is dan niet zo dat dit bestuur niet houdt van bloemen en planten. Er is ook vaak voor gekozen op esthetische gronden. 

En hier is iets voor te zeggen. Als jij de enige bent met een balkontuin kan dit een vreemd aangezicht geven voor het gehele appartementencomplex. Echter, als alle appartementen tegelijk een balkontuin zouden hebben, zou dit er weer heel anders uitzien. Kortom; even navragen wat de regels zijn voordat je aan jouw paradijs kunt beginnen.

Bepaal de gewichtscapaciteit van het balkon

Stel dat de vereniging van eigenaren akkoord is om een balkon te maken, dan is de volgende stap om het gewicht van het balkon te achterhalen. Vraag de ontwerper of de ingenieur van het gebouw hoeveel gewicht het balkon kan dragen. Houd er rekening mee dat het creëren van een balkontuin goed te vergelijken is met een zandbak die je plaatst, alleen dan gevuld met planten. Je moet rekening houden met het type grond of zand wat je gaan gebruiken. Verstandig voor een balkontuin is om een grondmix te zoeken waarbij je per saldo zo licht mogelijk uitkomt. Ook belangrijk qua gewicht is om te kijken naar de planten die je in je tuin wilt zetten en welke gewicht zij met zich meebrengen. Tel alles goed bij elkaar op.

Hetzelfde geldt ook voor de potten die je gaat gebruiken. Keramische potten en terracottapotten zijn zwaar en zorgen voor veel extra gewicht. In plaats van deze materialen kun je ook kiezen voor glasvezel of plastic potten, deze zijn aanzienlijk minder zwaar. Rijstpotten zijn ook erg geschikt voor balkontuinen, deze wegen heel weinig.

Er is nog meer waar je aan kunt denken om het gewicht van jouw balkontuin laag te houden. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van tuingereedschap en watersystemen. Ook is het zeer belangrijk om goed op te letten hoeveel mensen je tegelijk op jouw balkontuin toelaat. Tel de mensen, schat het gewicht in en tel dit op bij het reeds aanwezige gewicht van jouw balkontuin. Dit bepaalt het totale gewicht.

 

Controleer hoeveel ruimte je hebt op het balkon

Naast het gewicht van het balkon, is het ook belangrijk om te kijken naar de totale oppervlakte van het balkon. Ga je het hele balkon gebruiken als tuin, of een gedeelte ervan?

Als je een klein balkon hebt, wil je misschien beginnen met een kleine tuin. Je kunt ook verticaal tuinieren proberen, waarbij je de muur op het balkon gebruikt als ondergrond voor je tuin. Hierbij kun je gebruik maken van muurzakken en plantenmanden die hiervoor zijn gemaakt. Het is ook mogelijk om tralies aan te brengen voor wijnstokken en klimplanten. Hier kunnen planten lekker tegenop naar boven groeien.

Probeer voor jezelf een goed beeld van je tuin te schetsen zoals jij dit voor ogen hebt. Het is belangrijk om balans te brengen in je tuin door bedden te gebruiken voor planten maar ook mooie potten neer te zetten. Dit zal erg helpen om jouw tuin handig in te delen. Ook het werken met kleine plantenpotten geeft de tuin een speels effect.

Bepaal hoe je de planten water wilt geven

Alle levende wezens zijn afhankelijk van water om te overleven, planten dus ook. Controleer of er op je balkon een waterleiding aanwezig is. Als dat zo is, kun je de planten gemakkelijk water geven. Bijvoorbeeld met een tuinslang.

Als er geen waterleiding aanwezig is, moet je beoordelen of het mogelijk is om er eentje aan te leggen. Hiervoor zal toestemming moeten worden gevraagd bij de vereniging van eigenaren, indien je in een appartementencomplex woont die zichzelf hebben verenigd. Vaak wordt hier geen toestemming voor gegeven omdat verenigingen geen aftakkingen willen van de hoofdwaterleiding. In het geval dat het niet mag, kun je de tuinslang aansluiten op een binnen kraan. Bijvoorbeeld die van de keuken of de badkamer. Wat ook mogelijk is om te werken met emmers. Deze kun je dan van binnen naar buiten dragen.

Je kunt ook overwegen om te werken met zelf water gevende potten te gaan werken. Deze vul je af en toe bij, en vervolgens wordt de plant regelmatig van water voorzien. Ook een optie is druppelirrigatie. 

Drainage is ook een punt om over na te denken. Als het heel hard regent en je hebt juist water te veel, waar gaat dit dan naar toe? Ook hiervoor kun je vooraf informatie inwinnen bij de vereniging van eigenaren of de architect / ingenieur van het gebouw. 

 

Bepaal de hoeveelheid zon, licht en warmte die jouw balkon ontvangt

 

Naast water hebben planten ook licht nodig om hun voedsel te produceren. Dit is het proces van fotosynthese. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel zonlicht er op jouw balkon schijnt, dan weet je voor de toekomst hoeveel zonlicht er op jouw planten zal schijnen. Je kunt hiervoor een zonnecalculator gebruiken om dit uit te rekenen. Ook kun je gewoon een horloge gebruiken om dit te timen over een bepaalde periode.

Andere gebouwen kunnen het zonlicht blokkeren. Sommige stukken van je balkon ontvangen veel zonlicht, ander stukken misschien weer minder. Je moet ook rekening houden met de wisselingen van het seizoen en de stand van de zon die hierdoor ook verandert. Als je al deze informatie hebt verzameld kun je een scherpe keuze maken in zowel de plantensoorten zelf als de positie waar je deze neer gaat zetten op je balkon.

Juist te veel zonlicht en hitte kan weer schadelijk zijn voor jouw planten. Het kan in de zomer natuurlijk soms gloeiendheet worden op een balkon. Als je kiest voor sterke en vochtarme soorten als cactussen is dit natuurlijk geen enkel probleem. Maar als je bijvoorbeeld kiest om kwetsbare eetbare planten te kweken, zoals sla, dan kan extreme hitte nog weleens voor een domper zorgen.

Controleer hoe winderig het op je balkon kan zijn

Als je van plan bent om Dahlia’s, Oost-Indische kers of het Madeliefje te gaan houden, is een winderig balkon geen probleem. Deze plantensoorten zijn goed bestand tegen wind omdat ze flexibele stelen hebben. Houd er rekening mee dat sommige planten heel slecht tegen harde wind kunnen. De wind kan ervoor zorgen dat de wortels eruit worden gerukt of los in de grond komen te liggen. Hierdoor zijn de wortels niet meer goed geaard waardoor ze niet goed in staat meer zijn om voedingsstoffen en water tot zich te nemen. Hierdoor kan het gebeuren dat door harde wind, planten een groeiachterstand oplopen. 

Dit is de reden waardoor je goed moet controleren hoe winderig het op je balkon is. Vergeet niet dat hoe hoger je zit qua appartement, hoe harder de wind zal waaien. Je kunt er evengoed voor kiezen om voor planten te kiezen die last van de wind hebben, maar dan zul je maatregelen moeten treffen. Bijvoorbeeld een maatregel is om een windscherm te plaatsen. Ook kun je planten die niet goed tegen de wind kunnen, wat lager op je balkon te plaatsen. Hierdoor vangen ze minder wind en hebben ze hier geen of weinig last van. Windbestendige planten kun je juist ook weer aan de buitenkant zetten van je balkon, vol in de wind. Hierdoor breken ze de wind juist en zullen de planten erachter, die wellicht minder goed tegen de wind kunnen, hier minder last van hebben.

Harde wind kan ook voor uitdroging van de planten zorgen. Doordat er constant droge lucht over de grond blaast wordt de grond steeds droger en bevat deze steeds minder vocht voor de planten. Dit betekent dat je de planten vaker water moet geven. Hiervoor kun je plantenbakken gebruiken waarbij er automatisch door de bak zelf water wordt gegeven. Ook een druppelirrigatiesysteem leent zich hier uitstekend voor. Meerdere keren per dag je planten handmatig water geven met een tuinslang of een gieter kan natuurlijk ook.

 

Hou rekening met de minimale en de maximale temperaturen op jouw balkon

Zoals er planten zijn die niet tegen hitte kunnen, zijn er ook planten die niet tegen kou kunnen. Daarom is het belangrijk om potplanten in de winterperiode in je appartement neer te zetten. Hierdoor geniet je eigenlijk jaarrond van je balkontuin. 

Het is altijd raadzaam om in een tuincentrum advies te vragen welke planten er tegen welke temperaturen kunnen. Zowel qua hitte als qua kou. Daarmee weet je wat de gemiddelde temperatuur is waar een specifieke plant het beste bij gedijt, wat de laagste temperatuur is wat hij aankan en wat de hoogste. Het kan je enorm helpen om een juiste beslissing te nemen welke planten er specifiek het beste passen bij jouw omstandigheden op het balkon. Hiermee is de overlevingskans het grootste van jouw gekozen planten.

Het is verstandig om altijd planten te kiezen waarbij je wat speelruimte hebt aan de bovenkant en aan de onderkant qua temperatuur. Als je bijvoorbeeld een plant kiest die maximaal veertig graden aankan en minimaal nul graden, dan is het verstandig om deze zomers lekker buiten te laten maar in de winter binnen te halen. Hiermee loop je het minste risico.

Denk goed na of je eetbare planten wilt kweken

Je kunt naast sierplanten ook kiezen voor eetbare planten en kruiden. Het is echter wel belangrijk om te weten dat eetbare planten en kruiden wel meer speciale aandacht vereisen. Sla groeit bijvoorbeeld het beste tussen de 16 en 21 graden Celsius met een overvloed aan water. Als je balkon hier niet geschikt voor is qua temperatuur of je hebt te kort tijd om de sla te voorzien van veel water, kun je het beste geen sla gaan telen. 

Als je genoeg ruimte, tijd en budget hebt kun je gemakkelijk een eigen kleine groenteboerderij op je balkon starten. Je kunt wortels, sla, tomaten, broccoli, basilicum, uien, cherrytomaten, poolbonen en komkommer telen. Het is altijd verstandig om planten met dezelfde eigenschappen bij elkaar te zetten.

Het creëren van een klein stukje groene hemel op jouw balkon is eenvoudig als je weet wat je moet doen. Met het lezen van deze tips voor het starten van een balkontuin ben je een stap dichter bij jouw droomtuin gekomen.