Beste metronoom in 2024
- Auteur: Kurt Bijl /
- Laatste update: December 4, 2020 /
- Hoe doen we onze research ?
Ben je muzikant maar worstel je soms met de maat houden zonder muzikale begeleiding? Vind je spelen zonder het ritme van een drummer nog een uitdaging? Dan is een metronoom de oplossing voor jou. Dit is een handig hulpmiddel dat je helpt om te oefenen met de maat houden wanneer er geen drummer aanwezig is. Zo zorg je dat je nooit meer uit de maat speelt en oefen je overgaan op andere maten. Ben je benieuwd wat dit instrument precies is en of dit apparaat voor jou voordelen heeft? Of wil je weten welke soorten je uit kunt kiezen, en welke voor jouw soort muziek het beste geschikt is? Dat ontdek je allemaal in deze uitvoerige koopgids.
Ga voor klassiek met deze traditioneel vormgegeven mechanische metronoom. De mechanische klik is goed te horen. Het apparaat is uitgevoerd in stevig hoogglans kunststof en wordt geleverd met een harde behuizing. Daarmee is het apparaat goed te vervoeren zonder problemen en staat het bovendien ook mooi in de kamer. De heldere en luide klik-toon is beschikbaar in veel maatsoorten en kan akoestisch ingesteld worden. Deze metronoom van Cherub heeft geen batterijen nodig maar is zuiver mechanisch. Als je het apparaat niet gebruikt kun je het prima opbergen dankzij de veilige kunststof kap. Stof en vuil zijn zo geen probleem.
Deze professionele metronoom is volledig elektrisch en erg klein in formaat. Het apparaat meenemen in een tas of broekzak is daardoor geen probleem. Deze versie is bovendien multifunctioneel. Je kunt er je eigen ideale tempo mee instellen, volledig zelf geprogrammeerd. Verder heeft het een koptelefoonaansluiting en kun je het gebruiken als stemapparaat. Het is een lichtgewicht apparaatje met klip waardoor je het kunt bevestigen aan een shirt of broek. Het merk van dit apparaat is Meideal, een bekend merk als het gaat om metronomen. Let op: de handleiding is wel volledig in het Engels dus beheersing van de taal is een vereiste.
Korg is een minder bekend merk als het gaat om metronomen maar daarmee niet minder goed. Deze korg metronoom is van het type MA2 en is verkrijgbaar in een blauwe uitvoering. Het display is bedoeld om extra duidelijk van af te kunnen lezen, ook met minder goede ogen. Er zijn tevens drie verschillende manieren om tempo aan te geven. Dat kan in Full Steps, Pendulum en Tap Tempo. Er zijn twaalf verschillende referentie tonen wat dit kleine apparaat handiger maakt in gebruik. Het is tevens gemakkelijk op te bergen en te vervoeren door het lichte gewicht. Bang dat de batterij op gaat? Deze metronoom heeft een extra lange batterijduur ten opzichte van andere apparaten.
Nooit meer een verkeerd tempo aannemen met deze metronoom van Quartz. Dit type noemt men de Seiko SQ. Het is een digitaal op te zetten metronoom. Tempo aanpassen is bij deze uitvoering geen probleem dankzij de 39 stappen met behulp van de keuzeknop. Genoeg opties dus. Verder zijn er twee instelbare geluiden zodat je kunt kiezen welke het beste bij jou past. Geen herhalende tik als je daar geen zin in hebt. Er zit een volumeregelaar op om het voor jou perfecte volume te kunnen vinden. De uitvoering met de kleuren rood en zwart maken dit tevens een aanwinst voor het interieur.
Eerlijk is eerlijk: de klassieke metronoom hoort toch wel mechanisch ofwel analoog te zijn. Dat geldt ook voor deze metronoom van het merk Wittner. Dit merk staat al jaren bekend om metronomen en andere instrumenten voor muzikanten. De behuizing is van kunststof waardoor schoonmaken simpel is. Het apparaat kan tevens tegen een stootje dankzij de stevige behuizing. Er zit geen bel op, slechts de tik zal je leiden in het tempo. Wie graag kiest voor een metronoom met een unieke plek in het interieur zit met deze versie goed. Het fonkelend violet doet de kleur meteen opvallen in elke kamer. Van dit model zijn tevens andere kleuren beschikbaar zoals rood en zwart.
Zoals je nu weet is een metronoom de ideale tool voor de beginnend muzikant maar ook de doorgewinterde muziekmaker. Het is daarom ook een onmisbaar instrument in elke muziekkamer. Bepaal vooraf altijd of je een analoge of juist elektronische versie van het apparaat wil hebben. Beide hebben voor- en nadelen dus de keuze hiervan is een zeer persoonlijke. Daarnaast kun je kiezen voor extra functies, maar ook dit verschilt per apparaat. Daarvoor check je dus altijd uitvoerig de specificaties van de versie die jij op het oog hebt. Verder zijn er nog instrumenten met een bijzondere vormgeving die goed staan in een studeerkamer of juist leuk zijn vormgegeven voor jonge kinderen. Met al deze informatie wordt het voor jou ongetwijfeld een eitje om de juiste versie te vinden.
Wat vinden onze lezers van dit artikel over metronomen
5 sterren rating gebaseerd op 103 reviews.