Tips voor de beste VR-beleving

Virual Reality was tot voor kort niets anders dan fantasie en een leuk verhaal. Gelukkig is deze fantasie nu toch echt werkelijkheid geworden en gebruikers zijn dolenthousiast. Tegenwoordig is virtual reality een enorme hype en dat is terecht. Want er is toch niets leukers dan een video kijken of een game spelen met een gaming-headset op? Maar welk systeem is het beste om te kopen en hoe kun je deze het beste gebruiken? We hebben 15 tips voor je om de beste VR-beleving te krijgen die je maar kunt wensen!

Tips voor de beste VR-beleving-1
 1. Koop een headset van hoge kwaliteit

Je krijgt de allerbeste VR-ervaring als je een headset van hoge kwaliteit aanschaft. En er zijn er genoeg. All-budget oplossingen voor casual gebruikers, maar ook exclusieve systemen in het hogere segment, voor de echte, gepassioneerde gamers. De meeste kiezen voor een mobiel systeem of met een snoer. 

De eerste keuze is goedkoper, maar deze geeft je niet de rillingen of die echte meeslepende VR-ervaring. Als je echt jezelf dat personage in je favoriete spel wilt voelen en je echt door dat bos wilt wandelen in jouw virtual reality omgeving, dan heb je toch echt een apparaat nodig met een snoer.

Vergeet de Samsung Gear VR en kies voor een Oculus Rift, HTC Vive Pro of een Sony PlayStation VR om dat ultieme virtual reality gevoel te kunnen beleven.

 1. Kies de juiste headset

We hebben het verschil al vastgesteld tussen een normaal gangbaar systeem en eentje uit het exclusievere segment. Je weet ook het verstandig om te werken met een verbonden apparaat door middel van een snoer. Maar het is afhankelijk van je doel welke je precies gaat kiezen. Dus, voor welk systeem ga jij?

Oculus Rift wordt ondersteund door een creatieve gemeenschap van ontwikkelaars en wordt gefinancierd door Facebook. Het systeem wordt geleverd door speciale winkels die gepassioneerde gamers vast wel zullen vinden. 

Voor beginnende VR-spelers is de Oculus Rift een prima keuze, ook vanwege de sociale connecties die je ermee op kunt doen. Ook voor VR-liefhebbers die niet gamen is dit een prima keuze. 

Als je een gepassioneerde gamer bent die verliefd is op PlayStation 4, kies dan voor PlayStation VR. Niet alleen zijn deze twee systemen volledig compatibel, het is ook het best betaalbare high-end VR-model. Vergeet echter niet dat dit systeem weinig niet-game VR-apps heeft en niet compatibel is met andere game apparaten.

Of misschien ben je wel op zoek naar het beste van beide werelden. In dit geval is de HTC Vive of Vive Pro jouw beste optie. Ondanks zijn hogere prijs biedt dit systeem alles wat nodig is om spannende games te spelen of een personage te worden in je favoriete VR-film.

Deze headset is compatibel met een breed scala aan accessoires, waardoor je de mogelijkheid hebt om in je virtuele ruimte te bewegen, met je hoofd en ogen bewegingen te maken en te genieten van een mix van gaming en niet-gaming virtual reality.

 1. Koop een VR-ready PC

Hoewel de Sony PlayStation VR alleen een Playstation 4 vereist, hebben de beste VR-apparaten zoals de Oculus Rift en de HTC Vive, een VR-ready pc nodig met veel verwerkingskracht. Tenzij je een video-editor bent of een gamer bent met een groot budget, is het verstandig om rekening te houden met deze extra kosten. Maar de meeslepende ervaring die je ermee krijgt is absoluut de moeite waard. 

Als je met een laag budget de beste VR-ervaring probeert te krijgen, leer dan hoe je een   pc-gamingsopstelling bouwt. Hiermee kun je met een gewone pc sommige VR-video’s gewoon afspelen. Ook kun je hiermee games spelen, met de kwaliteit van VR. 

Als alternatief kun je kiezen voor een zelfstandige Oculus Go, die ondanks zijn mindere prestaties nog steeds een geweldige virtual reality-ervaring biedt.

 1. Het draait allemaal om de accessoires

Virtual reality wordt pas meeslepend als je met de juiste accessoires de virtuele wereld induikt. Een statische VR-ervaring zoals het bekijken van 360 graden video’s kan in het begin opwindend zijn, na een tijdje zal het je gaan vervelen. Accessoires en goede controllers geven je juist die kick waar je al zo lang naar op zoek bent.

Door gekoppelde headsets te gebruiken die gespecialiseerd zijn in videogames en niet in films, gaat er een wereld voor je open. 

De Oculus Rift wordt bijvoorbeeld geleverd met een Xbox One-controller, terwijl de Sony PlayStation VR de controllers van de PlayStation 4 gebruikt om jouw ervaring te verbeteren. 

Maar om echt een game-ervaring op te doen die je nog nooit eerder hebt beleefd met een gekoppelde headset, raden we je ook motion controllers aan. Hiermee kun je rechtstreeks in de virtual reality duiken en bewegen zoals jij wilt. Ook kun je hier geweldig virtuele games mee spelen zoals tennis en ping-pong. Dit spelen kun je doen met een denkbeeldige tegenstander, maar ook tegen je echte vrienden.

Deze drie toonaangevende systemen gebruiken ofwel motion-tracking of controllers waarmee je in de virtuele wereld kunt bewegen zoals je ook in de natuurlijke wereld kunt bewegen. Ze hebben vergelijkbare mogelijkheden, welke je kiest hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren.

Tips voor de beste VR-beleving-3
 1. Richt je kamer in voor VR

Het grootste voordeel van een mooie VR-ervaring is dat je jezelf kunt bewegen in een virtuele wereld. Je hebt hiervoor echter ook echte ruimte nodig. Anders zul je alles omstoten waar je in de echte ruimte tegenaan loopt. Omdat je werkt met snoeren die op jouw PC of PlayStation zijn aangesloten, is het wegwerken van de kabels belangrijk om niet te struikelen.

Hetzelfde geldt voor het meubilair, je kinderen en je huisdieren. Vergeet niet dat je dit allemaal niet kunt zien, dus hoe ruimer jouw VR-ruimte, hoe beter dit is.

Beste wat je kunt doen, is jouw computer op een plek neerzetten waar je voldoende ruimte hebt. Hiervoor is een ruimte van vijf bij vijf meter ideaal. Hiermee kun je jouw VR-ervaring optimaal tot zijn recht laten komen.

Nadat je de ruimte hebt vrijgemaakt, kun je doorgaan met het installeren van je VR 360-camera’s of LED’s op strategische plekken. Deze apparaten geven signalen door hoe ver je kunt bewegen in jouw virtuele ruimte. Het is daarom van groot belang om aandacht te besteden om je ruimte slim in te richten waar je jouw VR-ervaringen gaat beleven.

 1. Koop een antivermoeidheidsmat

Voor veel games en virtual-reality activiteiten moet je langere tijd staan. Dat is de reden waarom een anti-vermoeidheidsmat ontworpen voor staande bureaus jouw ervaring zal verbeteren en jou comfortabeler zal laten voelen. 

Een staande bureaumat stimuleert niet alleen kleine houdingsveranderingen, maar biedt ook een oppervlak dat zachter is dan de vloer, wat vermoeidheid vermindert en ook de kans op rugpijn zal verkleinen.

Bovendien kan deze accessoire ook valpartijen of plotselinge bewegingen opvangen die tijdens het spelen van een VR-spel voor kunnen komen. Dit dankzij de schokabsorberende eigenschappen.

Twee belangrijke aspecten om in de gaten te houden tijdens het kiezen van de juiste VR-gamingmat is duurzaamheid en stabiliteit van het product. Koop ook een mat die goed te reinigen is.

Tips voor de beste VR-beleving-4
 1. Ga in een draaistoel zitten 

Er zijn veel momenten waarop een stoel van pas komt wanneer je bezig bent met VR. Je kunt bijvoorbeeld relaxt een film kijken of statisch een spel spelen vanuit een stoel. Zitten is ongetwijfeld beter dan staan, maar de stoel die je kiest, zal wel jouw virtual reality-ervaring maken of breken.

Volgens de fabrikanten van VR-systemen kunnen bureaustoelen op wielen of speelstoelen werken, maar stoelen die jouw ervaring echt zullen verbeteren, zijn toch wel draaistoelen.

Deze stoelen geven je 360 graden bewegingsvrijheid en beperken jouw zitervaring op geen enkele manier.

 1. Begin langzaam

Als je nog nooit eerder virtual reality hebt ervaren, weet dan dat je last kunt krijgen met bewegen. Dus als je gevoelig bent voor pijntjes in je lijf, begin dan met rustige games of video’s om jouw lichaam te laten wennen.

Games met beperkte camerabewegingen zijn misschien wel de beste manier om jezelf kennis te laten maken met de virtuele realiteit. En zodra je er eenmaal aan gewend bent, schakel je over naar sneller bewegende games en video’s met veel versnellingen en vertragingen en kun je kijken hoe dat voelt.

Tips voor de beste VR-beleving-5
 1. Kies je apps

Verschillende VR-systemen worden geleverd met verschillende apps, maar nog steeds denken veel mensen dat je iedere VR-app op ieder VR-systeem kunt draaien. Helaas is dit niet mogelijk. Kies dus voordat je jouw VR-systeem kiest, eerst de VR-apps uit die je wilt gaan gebruiken, en vraag na op welke systemen deze apps gedraaid kunnen worden.

Oculus ontwikkeld games die bijvoorbeeld beschikbaar zijn voor hun Rif tand Go-systemen, maar het is onwaarschijnlijk dat deze compatibel zijn met de Sony PlayStation VR of een ander systeem.

Hoewel sommige VR-apps op alle hardware werken, is het verstandig om eerst te controleren welke app op welk systeem functioneert.

 1. Zorg ervoor dat je jouw headset uitzet

Sommige VR-systemen detecteren wanneer je ze uitdoet en gaan automatisch in de slaapstand en activeren zichzelf weer als je deze weer inschakelt. De slaapmodus van een VR-headset is vergelijkbaar met de slaapmodus van een laptop, wat betekent dat deze langzaam leeg loopt. 

Om te voorkomen dat jouw systeem leeg is als je wilt gaan spelen, moet je het apparaat helemaal uitschakelen als je stopt met spelen.

Je kunt een VR-headset meestal uitschakelen door op de aan / uitknop te drukken, terwijl je het apparaat nog draagt. Vervolgens kun je de optie ‘uitschakelen’ in het menu selecteren.

Tips voor de beste VR-beleving-6

 

 1. Gebruik VR offline

De meeste VR-games en films vereisen een stabiele internetverbinding. Maar er is een truck om hieraan te ontsnappen, zelfs wanneer verbinding maken met het internet helemaal onmogelijk is. Misschien kun je dan wel geen games spelen, maar je kunt wel films kijken, door deze te downloaden of te sideloaden. 

Bij populaire filmplatforms zoals Netflix kunnen leden offline films laden en bekijken, dit kan een geweldige manier zijn om te beginnen met VR.

 1. Kies jouw telefoon bewust

Als je nog niet klaar bent voor het grote werk zoals een geavanceerde headset en je bent van plan om op jouw telefoon een VR-ervaring op te gaan doen, moet je even goed nadenken welke telefoon je hiervoor gaat kiezen.

Vrijwel iedere smartphone is tegenwoordig geschikt om een mobiele VR-headset op aan te sluiten. En als deze eenmaal is aangesloten weet je niet wat je ziet, ieder pixel zul je zien.

Dat betekent misschien wel dat je misschien afstand moet doen van jouw geliefde iPhone en moet investeren in een Android-apparaat met een QHD- of een 4K-scherm.

Controleer altijd vooraf of de telefoon die je wilt kopen compatibel is met de headset die je wilt gaan gebruiken voor VR.

Samsung Gear VR is alleen compatibel met smartphones van Samsung. Google Cardboard-Headsets zijn veelzijdiger en kunnen zelfs de iPhone aan, maar hun VR-kwaliteit is veel lager.

Tips voor de beste VR-beleving-7
 1. Wees flexibel waar je spellen en video’s vandaan kunt halen

De meeste VR-headsets worden geleverd met speciale inhoud-apps. Oculus heeft een winkel die toegang biedt tot onder andere Netflix en andere platforms. Samsung- en Google Cardboard-headsets hebben ook hun eigen winkels waar zij direct toegang tot verlenen.

Maar er zijn natuurlijk meer bronnen waar je prachtige video’s en games kunt vinden op VR-gebied. 

Je kunt bijvoorbeeld geweldige 360 graden en VR-video’s op YouTube vinden. FullDive VR is een andere speciale content-app die jou niet zal teleurstellen als je een entry mobiele headset gebruikt.

 1. Houd je bril op

Als je brildragend bent, doe dan niet je bril af als je VR gaat spelen. Alle headsets uit het midden- en hogere segment zijn ingesteld om visueel gehandicapten hun bril te kunnen laten dragen. Hierdoor kun je de game die je speelt of film die je afspeelt, duidelijk zien.

Om de beste ervaring te hebben met bril op, is het verstandig om de headset aan te passen en ervoor te zorgen dat je genoeg ruimte hebt tussen de lens van de headset en jouw bril.

Zorg er ook voor dat jouw bril schoon is en goed strak zit om een comfortabele en aangename VR-ervaring te kunnen hebben.

Tips voor de beste VR-beleving-8

 

 1. Gebruik VR voor niet-VR-games

Als gepassioneerd gamer heb je waarschijnlijk een hele verzameling niet-VR games die je graag zou willen spelen. Maar wist je dat je deze games nieuw leven in kunt blazen en hiermee een prachtige VR-ervaring kunt beleven?

Sommige VR-apps maken het mogelijk om niet-VR-games op gigantische schermen te tonen in woonkamers. Zeg maar vaarwel tegen een kleine gamingmonitor en verwelkom een prachtige thuisbioscoopomgeving. 

Misschien ben je nog geen virtual reality professional, maar deze tips om de beste VR-ervaring te krijgen, kunnen je hier wel bij helpen. Dus waar wacht je nog op? Kies je favoriete VR-systeem, kies een app en ga lekker met virtual reality aan de slag zoals een ander dat nog nooit heeft gedaan!