De meeste vakantiegangers die geregeld met de auto op vakantie gaan zullen vast wel eens de angst hebben gehad dat zij op een zeker moment met een lege accu langs de weg zouden stranden. Op het moment dat dit zou gebeuren is het mogelijk om een andere auto met startkabels je te laten komen helpen. Die startkabels noemen we ook wel een jumpstarter. Het is een handig hulpmiddel om bij je te hebben voor elke automobilist. Maar wat nou als je niet afhankelijk wil zijn van een andere auto? Dan is een jumpstarter misschien iets voor jou! Ontdek in deze koopgids alles over dit handige hulpmiddel.
Dit model bevat 4 inschuifmogelijkheden zodat je zelf kan bepalen op welke manier jouw gerecht wordt klaar gemaakt. Een grilrooster, bakplaat en handgreep worden standaard bij dit model geleverd.
Dit gele, draagbare 4-in-1 energiestation bevat niet enkel een starthulp, maar ook een voeding, compressor en werk- en noodverlichting. De jumpstarter beschikt over een piek startvermogen van 900 A. Daarnaast is deze voorzien van drie 12V uitgangen, waar een overbelastingsbeveiliging op zit, zodat je veilig aan het werk kunt. Met dit type jumpstarter kun je benzine- en dieselmotoren tot maximaal 1.6000 cc starten. Voor zwaardere auto’s is deze dan ook niet geschikt. Het is een relatief betaalbaar model met een opvallende vormgeving. Kwijtraken is dus niet aan de orde.
Deze compacte, rood-zwarte 4-in-1 jumpstarter is geschikt voor maximaal 4.0L benzine- en 2.5L dieselmotoren. Naast de startfunctie beschikt deze startbooster ook over een powerbank, een krachtige LED-stand, een SOS-mode en een stroboscope stand. Daarnaast is de starthulp ook voorzien van een raambreker, aan het einde van de powerbank. Gezien het feit dat er op accu’s van auto’s een hoge spanning staat, zorgt de slimme technologie van de startkabels ervoor dat de laadspanning beperkt wordt, waardoor deze niet overladen kunnen worden. Deze jumpstarter is veilig, betrouwbaar maar ook aan de dure kant.
Dit draagbare apparaat is van het merk Black + Decker. Het is multifunctioneel en komt van pas in allerlei situaties. Het is een jumpstarter, powerstation en luchtcompressor ineen. De jumpstarter is geschikt voor het starten van een groot aantal voertuigen met een 12V-accu. Denk hierbij aan personenauto’s, bedrijfswagens, motoren, etc… De interne accu kan opgeladen worden via het elektriciteitsnet of via de 12V-sigarettenaansteker van een voertuig. Zo kan deze dus ook gedurende een autorit worden opgeladen. Naast de hierboven genoemde functies dient dit apparaat ook als werklicht, dankzij de draaibare LED-lampjes. Je kunt het dus gebruiken in het donker of op donkere dagen door regen en mist.
In dit multifunctionele pakket bevinden zich 3 hulpmiddelen die kunnen dienen bij het starten van een auto. Allereerst beschikt het pakket over een snelstarter voor 12V motortype. Deze kan gebruikt worden voor benzineauto’s tot 5.0L en voor dieselauto’s tot 3.0L. Daarnaast is de starthulp voorzien van een powerbank met een hoge capaciteit (7500mAh) en een ultra-heldere zaklamp. Om verdere problemen te voorkomen biedt de jumpstarter een oververhittingsbescherming, kortsluitingsbeveiliging en een meervoudige veiligheidsbescherming. De jumpstarter kan gebruikt worden tussen – 20°C tot 60°C, waardoor het niet voor zal komen dat het te koud of te warm is voor de jumpstarter om goed te kunnen functioneren.
Als de accu van je auto leeg is, dan heb je een probleem. Je kunt dan in vrijwel alle gevallen niet meer doorrijden, tenzij je een andere auto in de buurt hebt die kan helpen jouw accu weer een boost te geven. Heb je dat ook niet? Dan ontstaat er een probleem. In dat geval kun je een jumpstarter gebruiken om je auto alsnog weer in beweging te krijgen, door die tweede auto als het ware na te bootsen met dit apparaat. Andere namen hiervoor zijn accubooster of startkabels.
Hulpdiensten zoals de brandweer, politie en vooral wegenwacht hebben vaak zulke starters bij zich. Het is echter ook mogelijk om zelf een jumpstarter aan te schaffen en achterin de auto te leggen. Zo’n startkabel is in feite zijn eigen accu. Deze kleine, krachtige accu kan heel veel stroom geven aan de auto in kwestie.
De voordelen van een jumpstarter
Het voornaamste voordeel van een jumpstarter is de onafhankelijkheid die het bezit ervan met zich meebrengt. Stel je voor je bent onderweg naar een vakantiebestemming en je rijdt ’s nachts om de files te vermijden. Na een (korte) slaappauze, langs de kant van de weg, waarbij je was vergeten de verlichting van de auto uit te schakelen, blijkt je accu leeg te zijn. Gezien het feit dat het midden in de nacht is en je in een land bent waar je de taal misschien helemaal niet spreekt, is het erg moeilijk om iemand te vinden die bereid is om jou te helpen, laat staan iemand die beschikt over startkabels.
Het hebben van een jumpstarter biedt dus de garantie dat je op zo’n moment niet afhankelijk bent van andere mensen. Met een startkabel is het immers mogelijk, om zonder hulp en startkabels van een ander je auto aan de praat te krijgen. Startkabels bestaan uit twee onderdelen: één rode kabel en één zwarte kabel. Aan beide uiteinden zitten klemmen. Dit is dan ook de reden waarom er een andere auto nodig is om de startkabels daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Bij een jumpstarter heb je enkel één rode kabel met een klem en één zwarte kabel met een zwarte klem.
Hoe werkt een jumpstarter?
Benieuwd hoe zo’n jumpstarter werkt en hoe je ze moet gebruiken? Dat ontdek je hier.
Zorg ervoor dat je een jumpstarter bij je hebt en dat deze is opgeladen. Open vervolgens de motorkap van je auto zodat je er goed bij kunt. De kabels van je jumpstarter ga je nu aansluiten. Er zijn twee punten waarop je dit doet, waarvan eentje een plusteken en de ander een minteken bevat. Het plusteken koppel je met de rode kabel terwijl het minteken gekoppeld wordt aan de zwarte kabel.
Schakel vervolgens de starter in en de accu wordt weer opgeladen. Dat duurt even, maar uiteindelijk kun je de auto weer starten. Laat de motor nadat deze weer aanslaat even stil draaien. Zo weet je zeker dat je auto voldoende is opgeladen. Een paar minuten is meestal voldoende.
Alle stappen uitgevoerd? Dan is het je gelukt om de auto weer te laten starten met behulp van een jumpstarter.
De verschillende soorten jumpstarters
Er zijn een heleboel verschillende jumpstarters waar je uit kunt kiezen. De startbooster komt bijvoorbeeld veel voor. Deze gebruikt geen accu of batterij. Dat is niet het enige verschil met andere versies.
De versie van de jumpstarter die geen accu heeft, voorziet op een andere manier in stroom. Je moet deze namelijk aansluiten op de netstroom om er gebruik van te kunnen maken. Het zijn handige apparaten voor in een werkplaats maar voor onderweg zijn ze minder praktisch.
Er zijn echter ook voordelen verbonden aan dit type. Je hoeft ze namelijk niet eerst volledig op te laden.
Het is daarentegen niet heel handig dat je altijd een stopcontact in de omgeving moet hebben om de jumpstarter op aan te sluiten. Dat is natuurlijk niet altijd het geval als je bijvoorbeeld op vakantie bent of gestrand bent in een onbekende omgeving. Dan ligt netstroom meestal niet voor het oprapen. Die netstroom versie is daarom niet echt handig als noodplan.
De portable jumpstarter is daarentegen beter uitgerust voor dit soort situaties. Je kunt hem met gerust hart mee op reis nemen. De interne batterij maakt het gemakkelijk om het apparaat mee te nemen aangezien je niet afhankelijk bent van stroom. Vergeet niet op te laden voor je van huis weg gaat.
Niet elke auto heeft voldoende aan zo’n portable jumpstarter. De meeste echter wel. Kies een versie met USB aansluiting om hem snel op te laden of juist te gebruiken als stroombron voor je telefoon of tablet. Dit apparaat is dus de perfecte versie voor onderweg.
Heb je een zwaarder voertuig? Dan heeft deze versie juist weer een nadeel. Niet veel mobiele jumpstarters met powerbank zijn geschikt voor de zware motoren van bijvoorbeeld een bus of groter voertuig. Ook voor een dieselauto is het niet de ideale optie. Die motoren vragen om meer kracht.
Hier moet je op letten als je een jumpstarter koopt
Wanneer je met elektriciteit bezig bent dan is veiligheid enorm belangrijk. Daarom vind je op jumpstarters vaak mechanismen die zorgen dat je zo veilig mogelijk te werk kunt gaan. Tegen kortsluiting zijn ze bijvoorbeeld bijna allemaal wel beschermd in de meeste gevallen. Er zit een startbooster in maar deze gaat automatisch uit als er overspanning in het apparaat zit. Dit kan dat mechanisme dus zelf opmerken.
Goede aansluiting is bovendien zeer belangrijk. Veel jumpstarters werken niet als ze niet juist zijn verbonden aan de auto. Een schok kan dan het gevolg zijn dus pas daar absoluut mee op. Sluit de kabels altijd op de juiste manier aan en als je twijfelt, zoek het dan op. Zo voorkom je ongelukken.
Over het algemeen geldt dat ene goedkope jumpstarter minder beveiligingsmaatregelen heeft. Daar moet je dus rekening mee houden. Verwacht je dat die beveiliging bij jou wel nodig gaat zijn? Bespaar dan niet op je aankoop. Heb je al veel ervaring met jumpstarters? Dan is een goedkopere versie prima.
Gaat de startbooster mee in de auto wanneer je op vakantie gaat? Dan kan het een goede toevoeging zijn om een versie te kiezen met een powerbank. Een powerbank is een soort draagbare batterij. Zo kun je ook andere apparaten opladen door middel van de starter. Een USB aansluiting is dan echter wel noodzakelijk.
Wist je dat sommige acculaders zelfs als lamp te gebruiken zijn? Dat is praktisch als je bijvoorbeeld gedurende de nacht een jumpstart nodig hebt. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je niets kunt zien.
Jumpstarter voor diesel- of benzineauto
Je bent van plan om een jumpstarter te kopen en je oog s gevallen op het goedkoopste exemplaar. Een jumpstarter is een jumpstarter toch? Even bestellen op internet en je kunt met een gerust gevoel op autovakantie. Nou nee, dat gaat helaas niet helemaal op. Want er zit een wezenlijk verschil tussen een jumpstarter voor een dieselauto en een jumpstarter voor een benzineauto. De dieselmotoren hebben namelijk wat meer kracht nodig dan benzine motors.
De beste jumpstarters voor dieselauto’s zijn jumpstarters die een doorsnede hebben van 25 millimeter. Is het een benzineauto die een oppepper nodig heeft dan is de beste jumpstarter er een van 16 millimeter doorsnede. Het is dus slim om even na te kijken of je wel de juiste jumpstarter in je auto hebt liggen voordat je op pad gaat. Overigens bestaan er ook jumpstarters die geschikt zijn voor zowel diesel motoren als benzinemotoren.
Wat is het verschil tussen een jumpstarter en startkabels?
Een jumpstarter is eigenlijk een draagbare accu met ingebouwde startkabels, waarmee je zonder stopcontact een gestrand voertuig weer aan de praat kunt krijgen.
Met het apparaatje geef je de accu van je auto een flinke boost zodat er weer genoeg power in zit om de motor te laten starten. De jumpstarter gebruik je dus als de accu van je auto leeg is. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat je de lampen hebt aangelaten. Startkabels hebben precies hetzelfde doel: starthulp. Door startkabels aan te sluiten op de pluspool en de minpool van jouw auto en een andere auto, kun je de accu weer opladen en is het probleem snel opgelost.
Toch is er een groot verschil tussen de jumpstarter en een setje startkabels. Een jumpstarter kun je namelijk ook gebruiken als je in je eentje bent. Met een set startkabels kan je auto alleen starten als er een ander voertuig in de buurt is. Het liefst ook nog eentje van ongeveer dezelfde grootte als jouw auto.
Met een jumpstarter ben je dus zelfredzamer dan met startkabels. Je kunt het verschil tussen startkabels en een jumpstarter ook goed zien. Startkabels hebben per set één rode kabel en één zwarte kabel met klemmen aan de uiteinden, in totaal zijn er dus 4 klemmen. Bij een jumpstarter is er slechts één rode en één zwarte kabel om mee te werken, met op allebei de kabels één klem. Hier heb je dus maar 2 klemmen in totaal.
Opladen van een jumpstarter
Een jumpstarter is eigenlijk een draagbare accu. Om de jumpstarter te kunnen gebruiken dien je die accu op te laden. Er zijn jumpstarters met snoer die je aan het stopcontact kunt leggen, maar je kunt ook kiezen voor een snoerloze jumpstarter. Meestal gaat het dan om een draagbare jumpstarter. Met een usb kabel, die je ook gebruikt voor je telefoon of je laptop, kun je deze jumpstarter eenvoudig opladen. Handig als je onderweg bent! Op de meeste jumpstarters kun je door middel van een led lampje zien hoe vol de accu zit.
Eindconclusie: jumpstarters
Nu je op de hoogte bent van de verschillende soorten jumpstarters en van waar je op moet letten bij de aankoop ervan, kun je misschien gemakkelijker een keuze maken. Zoals je hebt kunnen lezen kan een jumpstarter over verschillende extra functies beschikken. Kijk zelf welke jumpstarter het beste bij je past door je af te vragen waar, wanneer en hoe vaak je hem zult gebruiken. Zorg ook altijd dat je een model kiest dat je terug kunt sturen wanneer je niet tevreden bent. Deze garantie is prettig om te hebben bij een grotere uitgave. Op deze manier kan er helemaal niets meer misgaan bij je aankoop!
jumpstarter,beste jumpstarter,goede jumpstarter,test jumpstarter,welke jumpstarter,beste jumpstarter 2021,jumpstarter best getest,jumpstarter beste koop,beste koop jumpstarter,best geteste jumpstarter, welke jumpstarter is het bestejumpstarter, jump starter, auto motor, accu starter, jumpstarter auto, mini jumpstarter, accustarter, snelstarter auto
Wat vinden onze lezers van dit artikel over jumpstarters